Csökkent az ország gazdasági teljesítménye

Az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérve 3,5 százalékkal csökkent a japán GDP a harmadik negyedévben – közölte hétfőn a japán kormány.

A háztartások fogyasztása – amely a bruttó hazai termék 60 százalékát teszi ki – 0,5 százalékkal, a cégek tőkeberuházása 3,2 százalékkal esett a harmadik negyedévben, míg a kormányzati fogyasztás 4 százalékkal emelkedett. A szigetország exportja 5 százalékkal csökkent.

A visszaesés mértéke valamivel mérsékeltebb volt a pénzpiaci elemzők által vártnál, ugyanakkor a beruházások csökkenésének üteme felülmúlta a várakozásokat. Ez az irány előreláthatólag a következő negyedévben is folytatódni fog, miután veszteségei miatt a Sony és a Panasonic is beruházásainak jelentős visszafogásáról döntött.

„Ezek nagyon súlyos számok. Sürgősen lépnünk kell” – mondta Noda Josihiko miniszterelnök az adatok láttán. A kormányzat legfrissebb helyzetértékelésében 0,3 százalékos visszaesést vár a negyedik negyedévre.

Maehara Szeidzsi gazdasági miniszter azt mondta: a gazdasági adatok fényében nem zárható ki, hogy Japán recesszióba lépett, miután a kormány legutóbbi kompozit indexe szerint az ősz folyamán a legfőbb gazdasági mutatók tovább romlottak.

A miniszter arra szólította fel a jegybankot, hogy további monetáris lazítással segítsen a helyzet kezelésében. Ugyanakkor Sirakava Maszaaki jegybankelnök erre reagálva leszögezte, hogy a pénzkínálat növelése önmagában nem lenne képes javítani a helyzeten nullához közeli alapkamat mellett. Szerinte deregulációra és strukturális reformokra van szükség a gyengülő japán gazdaság talpra állításához.

Elemzők szerint az amerikai és európai bizonytalanság, a Kínával való politikai feszültségek és a jen tartósan erős árfolyama miatt az exportorientált japán gazdaság gyengélkedése a közeljövőben is folytatódni fog. Közgazdászok arra is figyelmeztettek hétfőn, hogy az esetleges újabb monetáris intézkedések hatása nem lenne számottevő. A jegybank szeptember és október folyamán is lazítást jelentett be, azonban ezzel sem sikerült felpörgetnie a gazdaságot.

A második negyedévben csak 0,1 százalékos növekedést produkált a japán gazdaság.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »