Megszorítások ellen tüntettek az olasz diákok és pedagógusok

Diákok, tanárok és szülők tiltakoztak szombaton az olasz fővárosban a Monti-kormánynak az oktatást sújtó megszorításai ellen.

„Az igazi professzorok az iskolát segítik, nem a bankokat! Nem ilyen Európát akarunk!” – szóltak a transzparensek a nagyobb részt egyetemi professzorok alkotta római kormánynak. A tüntetők Francesco Profumo oktatási miniszter lemondását követelték a megvonások miatt, amelyekről szerdán szavaz az olasz parlament. 

Általános iskolások, gimnazisták, egyetemisták, pedagógusok és szülők vonultak végig Róma központján. Tiltakoztak Milánóban, Nápolyban és Tarantóban is. 

Profumo bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben nem emelik meg a tanárok heti óraszámát 18-ról 24 órára, mivel az ehhez szükséges 183 millió eurót nem tudják kifizetni. „Politikára van pénz, oktatásra nincsen” – reagáltak a pedagógus szakszervezetek, hangsúlyozva, hogy a kormány döntései nyolcmillió olasz diákot és tanárt érintenek. Hozzátették, hogy az olasz tanárok fizetése 2005 óta alig 5 százalékkal emelkedett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban mért több mint 15 százalékhoz képest 

Diákegyesületek és szülői közösségek is csalódtak a Monti-kormányban, amely „drágává és rosszá” tette a közoktatást: a tanároknak egyre magasabb az életkora, egyre magasabb az osztálylétszám, drágábbak a tankönyvek. A kormány csökkentette az egyetemisták kollégiumi támogatását és egyre kevesebb a pénz a kutatásra is. 

Az olasz tartományok szövetsége bejelentette, hogy a megszorítások miatt nem tudják fűteni az iskolákat, hosszabb lesz a téli szünet. 

A Legambiente környezetvédelmi liga szombati közlése szerint az olasz iskolaépületek fele nem felel meg a tűzvédelmi és más biztonsági követelményeknek. 

Diákok és pedagógusok a sajtóval közölték, hogy november 14-én csatlakoznak az európai szakszervezetek sztrájknapjához, november 16-án az európai oktatás fehér éjszakáján is tüntetnek és a november 17-i diákok világnapján is. 

mti

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »