Peking hidegháborús mentalitással vádolja Amerikát

Hidegháborús mentalitással vádolta meg az Egyesült Államokat a kínai kereskedelmi miniszter, amiért kínai informatikai vállalatokat trójai falónak bélyegeznek, és kitiltanak a piacról.

Csen Tö-ming az amerikai képviselőház hírszerezési bizottságának múlt havi jelentésére utalt, amely a kémkedés veszélyét jelentő nemzetbiztonsági kockázatot lát abban, ha az ország informatikai fejlesztéseit érintő beruházásokban a két kínai órásvállalat szerepet kap.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Kínát, hogy a cégekkel a trójai faló trükkjét igyekszik eljátszani, ami hidegháborús mentalitásra emlékeztet – nyilatkozta Csen Tö-ming kereskedelmi miniszter a Kínai Kommunista Párt (KKP) most folyó kongresszusához kapcsolódó sajtóértekezleten a kínai online média jelentései szerint.

„Személy szerint úgy gondolom, az már minden határon túl megy, hogy az Egyesült Államok biztonsági kockázatnak tartsa a Huawei és a ZTE vállalatokat azért, mert a cégeknél pártszervezetek működnek vagy más, a KKP-hoz fűződő kapcsolatukért” – hangoztatta Csen, aki arra kérte Washingtont, hogy ne kapcsolja össze a politikát a kereskedelemmel.

„Kínában rengeteg amerikai vállalat működik, mi lenne, ha azt firtatnák esetükben is, hogy vajon vannak-e republikánus vagy demokrata párti kapcsolataik? – tette fel a kérdést a miniszter.

A vállalatok vezetői, a kínai politikusok és a média korábban felháborodottan fogadták a hírt. A sajtóban arra igyekeztek rávilágítani, hogy szerintük a CISCO amerikai cég a legnagyobb vetélytársait igyekszik ily módon kiszorítani a piacról.

Csen a kínai-japán kereskedelmi kapcsolatokban megmutatkozó visszaesés okait firtató kérdésre válaszolva a kétoldalú kereskedelemben előállt helyzetért egyértelműen Tokiót hibáztatta, kijelentette, hogy a japán kormánynak mielőbb korrigálnia kell hibáit. A miniszter beszámolt arról, hogy a kereskedelmi forgalom mindkét irányban visszaesett miután a japán kormány „törvénytelenül” megvásárolta a Tiaojü-szigeteket. A jelen helyzetnek Pekingben sem örülnek, lévén, hogy az országok iparai kölcsönösen függnek egymástól – érzékeltette Csen. Egyben megerősítette: Kína felelős a külföldi befektetők személyi és vagyoni biztonságáért, az őket ért károk ügyében pedig „megfelelő módon” jár el.

A kelet-kínai-tengeri sziget államosításának hatására Kína-szerte többezres tüntetésekre került sor, amelyek során kínaiak japán éttermekben romboltak és japán márkájú autókat rongáltak meg. Japánokkal szembeni erőszakos megnyilvánulásokról is érkeztek jelentések.

mti

Friss hírek