Obama győzelmének titka: bizonytalan államok – New Hampshire

New Hampshire az egyik legkisebb bizonytalan állam, kis mérete ellenére a jelöltek nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. A legtöbb államhoz hasonlóan itt is Obama győzött.

Korábbi eredmények

A keleti parton található kisebb államban Obama 2008-ban nagy fölénnyel, tíz százalékos előnnyel (54,4%) nyert, pedig 2000-ben George W. Bush még győzni tudott.

Mire számítottunk?

New Hampshire az egyik legkisebb bizonytalan állam. A mindössze négy bizonytalan elektori szavazat súlyát mutatja, hogy Romney és Obama többször járt New Hampshire-ben, mint Kaliforniában, ahol tízszer nagyobb a lakosság száma – ahol viszont biztos volt a demokrata győzelem. A jóval az országos átlag alatti munkanélküliség természetesen az elnök számára hozhatott előny.

Mi lett az eredmény?

Obama megismételte 2008-as győzelmét, ezzel megszerezte az állam négy elektori szavazatát, beigazolva az alacsony munkanélküliség jelentőségét. A demokraták számára New Hampshire volt az egyik legsikeresebb állam az idei választásokon, ugyanis demokrata kormányzót és szenátort is választottak. Sőt, a képviselőházi képviselőket is beleszámítva New Hampshire minden kongresszusi küldöttje nő lett.

Mi várható ezután?

New Hampshire ismét a demokraták felé húzott az idei választásokon, de a republikánusoknak még erősek a pozícióik. Nagy küzdelem legközelebb a republikánus szenátor hatéves mandátumának lejártakor várható.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »