Fegyvercsempészet süteményes dobozokban

Süteményes dobozokban próbáltak fegyvereket csempészni Jemenbe – adták hírül a jemeni védelmi minisztérium honlapján. Az információk szerint az áru Törökországból érkezett egy hajórakománnyal, és Áden egyik déli kikötőjében foglalták le. A fegyvereket korábban sütemények tárolására szolgáló dobozokban próbálták elrejteni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy kitől érkeztek a fegyverek, illetve kinek szánták őket, valamint arról sem árultak el semmit, hogy pontosan milyen fegyvereket tartalmazott a szállítmány. A minisztérium szerint a fegyvereket egyértelműen arra szánták, hogy megbontsák az ország amúgy is ingatag lábakon álló stabilitását és biztonságát. A Fund for Peace pár napja kiadott 2012-es Failed States Indexe szerint Jemen jelenleg a nyolcadik a bukott államok sorában. 

2011-es becslések szerint egyébként Jemenben akár hatvanmillió fegyver is lehet, így két-három fegyver juthat minden lakosra. A volt elnök, Ali Abdullah Száleh megbuktatása és a forradalmi helyzet, valamint az al-Kaida jemeni szárnyának folyamatos erősödése miatt azonban feltételezhető, hogy az országba irányuló fegyvercsempészet jelentősen megnövelte ezt a számot.

Lorencsics Emese

Friss hírek