Afganisztán áprilisban választ

Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság jelenlegi elnöke az alkotmány értelmében nem indulhat a választásokon, mivel már betöltötte a maximális két elnöki ciklust.

Külföldi szakértők tartanak attól, hogy a következő afgán választásokat is belengi majd a korrupció és csalás vádja, valamint biztonsági szempontból is hasonló kockázatot jelent majd, mint az előző voksolások.. A legutóbbi, 2009-es elnökválasztás körülményei is a mai napig részben tisztázatlanok.

A 2013-as afganisztáni választások hitelessége kulcsfontosságú tényező az ország jövője szempontjából, hiszen egy illegitim kormány felállása a kivonulás utolsó szakaszába érő ország újbóli szétesését eredményezheti, és nemzetközi szereplését is ellehetetleníti.

Mindeközben Julia Gillard, Ausztrália miniszterelnöke egy, a parlamentnek intézett beszédében kijelentette: annak érdekében, hogy az ausztrál csapatok kivonulása biztonságos legyen, és az általuk felügyelt Oruzgan tartomány megfelelő kezekbe kerüljön, további személyi bővítést kíván végrehajtani, elsősorban különleges műveleti erők képében.

Sedghi Amitis

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »