Lesz Most-Híd – MKP összeborulás?

Párthatározat egyelőre nincs, csak nyilatkozatok jelentek meg arról, hogy milyen módon készül a jövőre esedékes megyei választásokra a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd.

Öllös László politológus emlékeztet: Bugár Béla kijelentette, hogy pártja nyitott az MKP-val való együttműködésre, ugyanakkor igyekszik a szlovák jobboldallal is erősebbre fűzni a kapcsolatot. Az MKP elnöke sem zárkózik el a Bugárékkal való együttműködés lehetőségétől, annak ellenére sem, hogy a párt elnökségi tagja, Csáky Pál óvva int a „széthullóbban lévő” Most-Híddal való együttműködéstől.

„Ez ki fog kristályosodni” – mondta az MTI-nek Öllös hozzáfűzve: kölcsönös bizalomra és valamiféle közös programra lenne szükség ahhoz, hogy a gondolatot tett követhesse, s valóban megvalósuljon a két párt választási együttműködése. ”A téma összetett és a maga összetettségében fogják átgondolni a pártok” – fűzte hozzá.

A politológus szerint az MKP-ban attól tartanak, hogy a Most-Híd hálátlan lesz, s elfogadhatatlan körülményeket teremt majd számukra a parlamenti választások előtt,  hiába segítik meg a megyei választásokon. A Most-Híd elnöke bízik abban, hogy  megyei szinten megegyezés születhet a két párt között.

„Jó volna, ha meg tudnánk egyezni a megyei választások előtt, hiszen az nem úgy működik, hogy két hónappal a választások előtt kötünk valamiféle szerződést. Már most azt az információt kell küldeni az emberek felé, hogy van erre akarat mindkét párt részéről. Jelenleg azt kell mondjam, hogy ez csak a Híd részéről van” – hangoztatta Bugár.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke emlékeztet: a megyei- és helyhatósági választások előtt tagszervezeteik helyi szinten döntik el, hogy melyik párttal szeretnének együttműködni. Berényi szerint ez a Most-Hídra is vonatkozik. „A nyáron megfogalmazott alapdokumentum nem távolítja el a két pártot egymástól, de ez még nem jelenti azt, hogy együtt kell működni, ahol a megegyezés nem lehetséges” – fogalmazott.

Az MKP elnöke úgy véli, hogy mindig a helyi magyar közösség érdekét kell nézni: ha annak a versenyhelyzet felel meg, mert érdekeit így tudja hatékonyabban érvényesíteni, külön is lehet indulni – hangoztatta. „Azokon a helyeken, ahol magyar érdekképviseletnek kell lennie, ott nyilván meg fogják hozni a döntést” – mondta az MKP elnöke. Berényi aláhúzta: nem utasítja el annak lehetőségét, hogy az MKP és a Most-Híd járási és megyei szervezetei egyezséget kössenek ott, ahol ezt jónak látják.

Kitekintő / mti.hu / Hírek.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »