Ne menjen több külföldi fiatal Szíriába!

Salman al-Audah szaúd-arábiai vallástudós az al-Jazeera arab nyelvű televízió „A Saría és az élet” című műsorában hétfőn elmondta, hogy Szíria népének nem emberekre, hanem pénzre és fegyverekre van szüksége, és így önállóan véghez tudják vinni saját ügyüket.

Véleménye szerint a külföldi muszlim harcosok jelenléte csak megerősíti a kormány azon állítását, amely szerint a lázadás nem a nép, hanem terrorista csoportok műve, és így legitimálható a fegyveres harc az ellenzék ellen.

Meglátása szerint, amit egyébként a nemzetközi média is megerősített többször, az arab és európai államok hezitálása az ellenzéki erők támogatását illetően szintén a külföldi harcosok jelenléte miatt van, hiszen ezek valóban kapcsolatban lehetnek terrorista szervezetekkel.

A jelenleg az országban harcoló néhány száz szaúdi, líbiai, iraki és egyéb állampolgár jelenléte még nem veszélyezteti a forradalmat, de e szám növekedését nem tartaná helyesnek, mert „az iszlám érdeke azt kívánja, hogy hagyjuk Szíria ügyét a szíriaiakra”, mondta az al-Jazeera műsorvezetőjének al-Audah.

Éva Ádám

Friss hírek