Mégsem látogatnak Iránba az EP-képviselők

2007 óta most először állított fel Iránba készülő delegációt az Európai Parlament, az öt képviselő útját azonban nem sokkal indulás előtt visszamondták. A képviselők meg akarták látogatni a nemrég Szaharov-díjjal kitüntetett két aktivistát, Irán azonban megtagadta a lehetőséget. Teherán szerint a kudarcért csakis magát okolhatja az EP.

Kevéssel az indulás előtt lemondták az öt európai parlamenti képviselőből álló delegáció iráni útját, így 2007 óta még mindig nem tette be egyetlen EP-delegáció sem a lábát az országba. Az út lemondásának oka az volt, hogy Teherán kijelentette: nem engedi, hogy az európai képviselők találkozzanak a két, 2012-ben Szaharov-díjjal kitüntetett aktivistával, Nasrin Sotoudeh ügyvéddel és Jafar Panahi rendezővel. 

A hírt nem sokkal a képviselők indulása előtt telefonon közölte Irán EU-hoz akkreditált nagykövete Tarja Conberggel, a delegáció vezetőjével, aki ezután lemondta az utat. A nagykövet indoka az volt, hogy ilyen rövid időn belül lehetetlen garantálni a találkozó megvalósulását.

Teherán szerint egyedül a képviselők tehetnek arról, hogy kudarcba fulladt az utazás, hiszen „az Európai Parlament azáltal, hogy irracionális és szokatlan kérésekkel fordult hozzájuk, akadályokat gördített az út megvalósulása elé” – olvasható Kazem Jalil, az iráni parlament Európai Unióval való kapcsolataiért felelős jogász véleménye az iráni parlament honlapján. 

A látogatást egyébként Európa is vegyesen fogadta. Néhány EP-képviselő ugyanis attól tartott, hogy Irán kihasználja majd a látogatást, saját előnyére kovácsolva azt.

A delegáció tagjai Tarja Cronberg, Cornelia Ernst, Joseph Weidenholzer, Isabelle Durant és Juan Fernando Lopez Aguilar lettek volna.

A Szaharov-díj

A díjat az Európai Parlament alapította 1988-ban, és az 1975-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Andrej Dimitrijevics Szaharov szovjet fizikusról kapta a nevét. Minden évben olyan egyének vagy szervezetek kapják a díjat, akik jelentősen hozzájárultak az emberi jogok védelméhez valamint a szólás- és véleményszabadság megvalósításához. 2010-től az oklevél és az elismerés mellé a nyertesek ötvenezer eurónyi összeget is kapnak. Az első Szaharov-díjat – az alapítás évében – Nelson Mandela kapta.

2012-ben Nasrin Sotoudeh ügyvédet és Jafar Panahi rendezőt tüntették ki a díjjal. Sotoudeh jelenleg börtönbüntetését tölti, állambiztonság elleni összeesküvés vádjával. Ügyvédként az ellenzéki aktivisták élére állt, és mint vezető emberi jogi jogvédő vált ismertté. Panahit társadalomkritikus filmjei tették híressé; jelenleg házi őrizetben tartja Irán, és húsz évre eltiltotta a filmkészítéstől. 

Martin Shulz, az EP elnöke szerint az idei díj „a szolidaritás és elismerés üzenete egy nőnek és egy férfinek, akiket nem tört meg a megfélemlítés, és akik úgy döntöttek, hogy saját sorsuk elég helyezik országuk sorsát.” 

Lorencsics Emese

Friss hírek