Szudán: bombatámadás a fegyvergyár ellen?

A szudáni főváros, Khartúm déli részén található Yarmouk katonai fegyvergyár szinte porig égett az előző heti tűzvész során, és két ember is életét vesztette a lángok között. A szudáni kormány szerint azonban nem baleset, hanem az izraeli légierő támadása áll a gyár felrobbanásának hátterében. Ez már nem az első alkalom, hogy Szudán robbantásokkal és katonai támadásokkal vádolja Izraelt. 2009-ben, 2011-ben és ez év májusában már történtek hasonló robbantások, amelyekben több ember is az életét vesztette, azonban Izrael sohasem kommentálta az ügyeket.

Elemzők szerint egy esetleges izraeli támadás hátterében az állhat, hogy Szudánból csempészik a fegyvereket a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetbe. Ahmed Osman Belal információs miniszter először ugyan kizárta egy esetleges külső támadás lehetőségét, azonban később olyan helyszíni videók láttak napvilágot, melyeken hatalmas kráterek és egy földön fekvő rakéta látható. Ezek után Osman már egyértelműen Izraelt vádolta a támadással, és elmondta, hogy a rakétatörmelék és egyéb anyagok elemzése megerősítette az izraeli támadást. A vádat csak tovább erősítették azok a műholdas képek, amelyeken összesen hat kráter látszik, egyenként 16 méter szélesek és összehangban állnak a becsapódási kráterrel, amely pontosan egy olyan helyen csapódott be, ahol a közelmúltig mintegy 40 konténernyi lőszert halmoztak fel. A felvételek alapján egyértelműen ez volt a robbanás epicentruma.

Izrael továbbra sem nyilatkozik az ügyben, ahogyan a korábbi vádakra sem reagált. Ezzel azonban valószínűleg csak tovább erősíti a gyanút maga körül és tovább nehezíti a Hamász elleni harcát a Gázai övezetben.

Stemler Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »