Romney egyszázalékos előnyben Obamához képest

A Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a valószínűleg szavazók 49 százaléka Mitt Romney-ra, 48 százalékuk pedig Barack Obamára szavazna. A különbség a két elnökjelölt támogatottságában tehát mindösszesen egy százalék – írja a Washington Post.

A válaszadók 50 százaléka szerint Romney kezelné jobban a gazdasági problémákat, 45 százalékuk szerint Obama. Egészségügyi témában viszont a jelenlegi elnök bizonyult meggyőzőbbnek: a valószínűleg szavazók 49 százaléka szerint Obama ad jobb válaszokat ezekben a kérdésekben, 46 százalékuk szerint pedig a republikánus elnökjelölt. A Washington Post felmérésének az elnökjelöltek népszerűségére vonatkozó eredményei szinte teljesen megegyeznek a Real Clear Politics több felmérésből átlagolt adataival, amely szerint Obama 46,8 százalékon áll, Romney támogatottsága pedig 47,6 százalék; az elnökjelöltek között tehát mindössze 0,8 százalék az eltérés.

A különbség szinte elhanyagolható, az elnöknek azonban mégis van oka aggodalomra, méghozzá a független szavazók miatt. A Washington Post felmérése szerint a függetlenek 55 százaléka Mitt Romney-ra, 40 százalékuk pedig Obamára adná le szavazatát. Ez két fontos tényező miatt a republikánusoknak kedvezhet. Négy évvel ezelőtt Obama annak is köszönhette győzelmét, hogy nagyobb arányban tudta meggyőzni a független szavazókat, mint akkori ellenfele, John McCain; ráadásul elemzők szerint a választások eredménye – főként rendkívül szoros versenyben – nagyban múlik azon, hogy merre hajlanak a függetlenek.

Pintér Melinda

Friss hírek