Lassan egyesül az európai égbolt

Európa légtér-ellenőrző rendszereinek modernizálása és egy egységes, összehangolt európai légtér kialakítása segíthet csökkenteni a torlódásokat és járatkéséseket, és visszafoghatja a szén dioxid kibocsátást, az EP október 23-án elfogadott állásfoglalása szerint. A légtér kialakítása, azonban nem fog megtörténni határidőre.

A tagállamok által létrehozandó funkcionális légtérblokkokat 2012 decemberéig kellene kialakítani. Sajnos a funkcionális légtérblokkok nagy része még nincs kész. Az Egyesült Királyságban már létrehoztak egy funkcionális légtérblokkot (FAB), amelybe Írország is beletartozik. Dánia és Svédország szintén kialakították már légtérblokkjukat. A közelmúltban pedig Málta Olaszország, Görögország és Ciprus is aláírt egy egyezményt, hogy létrehozzák sajátjukat.

A tagállami késések rengeteg pénzbe kerülnek, hátrányos üzleti helyzetbe hozzák Európát, nem beszélve a fogyasztókra és a környezetre gyakorolt negatív hatásukról. A tagállamoknak mindent meg kellene tennie azért, hogy tartani tudják a határidőt, amennyiben nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, komoly következményekkel szembesülhetnek.

„Európa vezető a világpiacon, a 21. századi repülési technológia kifejlesztésében. Ezért kell gondoskodni arról, hogy a mi cégeink legyenek azok, akik ebből hasznot húznak.”  Jelentette ki Jacqueline Foster (konzervatív reformer, brit), aki a téma jelentéstevője az EP-ben.„Egyértelműen hiányzik a politikai akarat. Megértem, hogy a tagállamoknak hatalmas kihívásokkal kell megküzdeniük a recesszió miatt, de hiszem, hogy most van itt az ideje befektetni a jövőbe. A válságot nem használhatják kifogásként” folytatta Foster.

Az EP megállapította, hogy annak ellenére, hogy minden tagállam vállalta részvételét az egységes európai égbolt kialakításában, legtöbbjük nem tette meg a szükséges lépéseket a megvalósítás érdekében.

A Bizottság közlekedési ügyekért felelős tagja Siim Kallas is ismertette határozott álláspontját, hogy azok ellen a tagállamok ellen, akik nem mozdítják előre az egységes égbolt ügyét. Úgy tűnik, hogy a Bizottságnak ez irányú kezdeményezését az Európai Parlamenti képviselők is támogatni fogják, az ügy globális gazdasági hatásaira tekintettel.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »