Beperelhetik Avigdor Liebermant?

Szeptember 27-én beszédet tartott Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Közgyűlése előtt. Az elnök beszédében kritizálta Izrael Állam politikáját, valamint kérte Palesztina ENSZ-tagságának újbóli megvitatását a Közgyűléstől. A palesztin elnök beszédére reagálva Avigdor Lieberman, Izrael külügyminisztere, a radikális jobboldali Jiszrael Bétenu párt vezetője, kijelentette, hogy az elnök „a legnagyobb akadálya a békének. Mindenki, aki hallotta Abbász beszédét felfogta, hogy ő nem szándékozik, sőt nem is akar partner lenni egy békeszerződés megkötésében.”

Az Arab Liga kérte az ENSZ főtitkárától Ban Ki-Muntól és a Kvartett tagjaitól, hogy reagáljanak az izraeli külügyminiszter mondataira. A külügyminiszter kijelentéseitől még saját koalíciós partnere, a hadügyminiszter Ehud Barak (Függetlenség Párt) is elhatárolódott, akinek irodája közleményben fejtette ki, hogy Lieberman megjegyzései a Palesztin Hatóságról és annak elnökéről nem tükrözik Izrael politikáját, sőt sértik az állam érdekeit. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetősége viszont nem elégedett meg az elhatárolódással, felállítottak egy jogi bizottságot abból a célból, hogy pert indítsanak az izraeli külügyminiszter ellen annak kijelentései miatt. Nimir Hammad az elnök politikai tanácsadója azt nyilatkozta a palesztin hírügynökségnek, hogy felveszik a kapcsolatot izraeli, európai és amerikai jogászokkal, hogy lehetséges-e és ha igen, milyen módon eljárást indítani Lieberman ellen. A tanácsadó szerint a külügyminiszter a kijelentésével veszélybe sodorta a palesztin elnök életét.

A jobboldali politikusnak nem ez volt az első megjegyzése idén a Palesztin Nemzeti Hatóság vezetőjére. Augusztusban levelet küldött a közel-keleti Kvartettnek, melyben szintén Abbász elnök béke iránti elkötelezettségére panaszkodott, valamint új választások kiírását javasolta a palesztin területeken, mert véleménye szerint csak egy új vezetéssel lehet előrébb lépni a béketárgyalásokon. A palesztin elnök szóvivője már akkor is úgy nyilatkozott, hogy Lieberman levele az elnök elleni bujtogatás, amely ismét erőszakot és instabilitást hoz a régióba.

Végh Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »