A katari emír hivatalos látogatást tett Gázában

A katari emír keddi látogatásának két célja van, egyrészt a palesztin egység elősegítése, illetve a gázai lakosság életkörülményeinek javítása. Az uralkodó látogatása volt az első államfői szintű találkozó a Hamasz hatalomátvétele óta.

Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani a palesztin egység megteremtésének jegyében érkezett kedden a Gázai övezetbe, ahol a Hamasz miniszterelnöke Iszmail Hanija és kísérete fogadta. Az emír és felesége Egyiptomból autókonvojjal érkezett és négy órás látogatást tett a térségben. A határátlépés egyik jelentősége, hogy a Hamasz hatalomra jutása és a térségben érvényben lévő izraeli blokád bevezetése óta az egyik legjelentősebb diplomáciai találkozó valósult meg általa.

Az egyiptomi vezető Muhamed Murszi üdvözölte a látogatást, míg Izrael szerint az emír ezzel a „busz alá söpörte” a békéért tett eddigi törekvéseit. Iszmail Hanija beszédében elmondta, hogy ezzel a látogatással véget ért a Gázai övezet több mint öt éve tartó politikai-gazdasági elszigetelése.

Az emír beszédében sürgette a Hamaszt és a rivális Fatahot a kibékülésre. 2007 óta a Fatah politikusai által dominált Palesztin Hatóságnak (PH) Ciszjordániában van a székhelye, miután 2006-ban a Hamasz megszerezte a választásokat követően a parlamenti helyek többségét, majd a következő év összecsapásai után a PH elhagyta a Gázai övezetet.

A Palesztin Hatóság vezetőjének az eseményre adott reakcióját a nemzetközi médiumok különbözőképpen írják le. A BBC információi szerint Mahmúd Abbász kifejezte fenntartásait a látogatással kapcsolatban és az uralkodó tudtára adta egy telefonbeszélgetés során, hogy ő a palesztinok nemzetközileg elismert vezetője. Az al-Jazeera arról számolt be, hogy Abbász üdvözli az emír szándékát a palesztinok megsegítésére.

Az al-Jazeera emlékeztet az emír által idén szervezett találkozóra Abbász és a legfelsőbb Hamasz vezető, Khalid Mashaal között, amikor is egy Abbász vezetése alatt álló ideiglenes kormány létrehozásáról tárgyaltak, amely az újabb választásokig lett volna hatalmon. A mostani beszéde tehát alátámasztotta Al Thani korábbi tervét, amely a palesztin egységet jelölte meg a térség fejlődéséért tett első és legfontosabb teendőnek.

A látogatás során Hanija bejelentette, hogy a korábban 254 millió dollárosra tervezett katari beruházások értékét az emír 400 millió dollárra emelte. A többlettel kapcsolatos részletekről nem számolt be. Az Izraellel fennálló konfliktus miatt a terület súlyos károkat szenvedett, egy 2011-es tanulmány szerint például az ivóvíz 90-95 százaléka alkalmatlan a fogyasztásra. A katari segítség az infrastruktúra fejlesztését és lakóházak építését is magában foglalja. Ehhez az építési anyagokat ezentúl hivatalosan is földi úton, Egyiptomon keresztül fogják Gázába szállítani. A Hamasz miniszterelnöke megköszönte az emírnek és Katarnak a támogatást és a bátor döntést a látogatásra.

Éva Ádám

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »