Meg akarták mérgezni a benini elnököt

A benini hatóságok letartóztatták az elnök, Thomas Boni Yaji háziorvosát, az elnök unokahúgát, valamint egy korábbi minisztert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy meg akarták mérgezni az elnököt, írja az al Jazeera. Justin Gbenameto főügyész hétfőn azt mondta az újságíróknak, hogy kezdeményezték a vádemelést a letartóztatottak ellen, akiket az elnök meggyilkolásának kitervelésével vádolnak. „A terv szerencsére nem járt sikerrel”, mondta Gbenameto, aki szerint Zouberath Kora-Seke, az elnök unokahúga több embernek is beszélt a tervről, amely így végül kiszivárgott. Állítólag az unokahúg és a háziorvos kétmillió dollárt kapott volna a terv végrehajtásáért cserébe.

Az ügyészség szerint Moudjaidou Soumanou, az elnök háziorvosa közvetítő szerepet töltött be az ügyben, melynek felbujtója valószínűleg az elnök egykori szövetségese, Patrice Talon benini üzletember lehet, aki mára már rossz viszonyban van az elnökkel. A jelenleg külföldön tartózkodó egykori partner ellen elfogatóparancsot adott ki a főügyész. Hozzátette azt is, hogy a terv kidolgozásába az elnök egyik brüsszeli útján vették rá az unokahúgot, aki nagybátyját kísérte európai útján. Ott egyik alkalommal meghívták a lányt egy hotelbe, ahol Patrice Telon is tartózkodott, majd meggyőzték, hogy az elnök gyógyszerét cserélje ki azzal a méreggel, amit a háziorvos fog majd adni neki. Az elnök egy neve elhallgatását kérő támogatója szerint a terv hátterében egy, a gyapotiparban monopolhelyzetben lévő gyár ellen tervezett intézkedés áll.

A kilencmilliós ország 1960-ban nyerte el függetlenségét Franciaországtól, melyet aztán zavaros évek követtek. Az országban eluralkodó korrupció kiirtására tett ígéretet Yaji, aki először 2006-ban lett elnök, majd a 2011-es választásokat követően, 53%-os többséggel ismét az elnöki székbe ülhetett. Szerencsésnek mondhatja magát az Afrikai Unió jelenlegi soros elnökeként is tevékenykedő Yaji, aki ellen már 2007-ben merényletet is kíséreltek meg. Akkor kampánykörúton járta az országot, amikor fegyveresek ütöttek rajta a konvoján, a támadást azonban túlélte.

Bognár Bálint

Friss hírek