Rekordot döntött a német adóbevétel

A német munkaerőpiac kétségkívül hatalmas, s a vállalkozások 2012-ben felülteljesítették eddigi önmagukat; rekordösszeget fizettek be adó formájában. A német pénzügyminiszter szerint azonban senkinek sem szabad elbíznia magát.

Gazdasági szárnyalás

Németország régen örült már ilyen sikernek. A pénzügyminisztérium jelentése szerint az állam és a tartományok 50,8 milliárd euró adóbevételt könyvelhettek el. Ez pontosan 4,2 százalékkal több bevételt jelent tavaly szeptemberhez képest. Már az év elején mért adatok is bizakodásra adtak okot, azt azonban senki nem hitte, hogy ennyire sikeres lesz a német gazdaság. Január és szeptember között a polgárok és a vállalkozások összesen 403,4 milliárd eurót fizettek be. Ez 5,6 százalékos többletet jelentett 2011-hez képest. Nem meglepő tehát, hogy egyes elemzők 600 milliárd eurónyi adót prognosztizálnak az év végére. A pénzügyminisztérium szerint a magas bevételek legfőbb oka a sikeres foglalkoztatás politika. A munkanélküliek száma szeptemberi mérések alapján 2,8 millióra csökkent, ami egy közel 80 milliós országban jó aránynak számít. Csak a fizetések megadóztatásából 11,2 milliárd euró haszna származott az országnak idén, s ehhez még hozzájön a válallkozások nyereségének adója, valamint a lakossági fogyasztásból eredő bevétel is.

A nem várt pénz kapóra jött mind az államnak, mind a tartományoknak, s ez jól látszik a költségvetésükön is. A kiadásaik 2,2 százalékkal lépik túl a megelőző évben jegyzetteket. A nagy költekezést látva felszólalt a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble. Arra figyelmeztetett mindenkit, hogy bár valóban hihetetlenül teljesített idén a német gazdaság, az év végére a növekedés lassulása várható. Nem tartja tehát szerencsésnek a tartományok magatartását, miszerint a mának élve pénzszórásba és adósságaik csökkentésébe kezdtek úgy, hogy közben a megtakarításra nem gondolnak.

2012 utolsó negyedévben már valószínűsíthető a gazdasági növekedés redukálódása. Ennek oka többek között az egyes eurotérségbeli országok pénzügyi gyengesége – nyilatkozta a minisztérium szóvivője. Ami a jövő évet illeti, a vezetés bizakodó. Újabb lendületes évkezdést jósolnak, s nem tartják kizártnak azt sem, hogy 2013 végén 1 százalékos növekedéssel büszkélkedhet majd a német gazdaság.

Szabó Boglárka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »