Gondok lehetnek az Erasmus-ösztöndíjakkal

Az Erasmus program révén a felsőoktatási hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy egy másik európai országban tanulmányokat folytassanak, illetve vállalatnál vagy más szervezetnél szakmai gyakorlaton vegyenek részt. Az Erasmus programban részt vevő 33 ország valamelyik felsőoktatási intézményébe beiratkozott hallgatók részesülhetnek a program kínálta előnyökben. Most az EU költségvetési hiányosságai miatt veszélybe került egyes összegek kifizetése.

Az Európai Bizottság 2012. évre vonatkozó, teljes uniós költségvetésre tett javaslata 132,7 milliárd eurót tett ki, a kialakított végleges költségvetés azonban 129,1 milliárd euró lett. A 2012. évi költségvetésből kellett kiegyenlíteni a 2011. évi költségvetésből nem rendezett, mintegy 5 milliárd euróra rúgó kifizetéseket, melyek esetében szintén alulfinanszírozásról beszélhetünk. Az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős tagja várhatóan még októberben javaslatot tesz egy olyan költségvetés-módosításra, melynek révén áthidalhatók lesznek a hiányosságok. A hiányosságok érinthetik az Erasmus támogatás kifizetését is.

Az Európai Bizottság a 2012/2013-as tanévre szóló Erasmus-támogatás 70%-át már átutalta a résztvevő országok Erasmus programot koordináló nemzeti ügynökségeinek, melyek felelősek azért, hogy a pénz eljusson az egyetemekhez és a hallgatókhoz. A jelenlegi félév során – egészen az év végéig – azok a diákok, akik külföldön folytatják tanulmányaikat vagy töltik szakmai gyakorlatukat, várhatóan zökkenőmentesen megkapják az Erasmus-ösztöndíjakat.

Elképzelhető azonban, hogy a 2012. október és 2013. február között külföldön tanulók a vártnál alacsonyabb ösztöndíjban részesülnek, amennyiben tartósnak bizonyul a 2012. évi uniós költségvetésben bekövetkezett hiány, a második félévben külföldön tanuló diákok esetében nehézségek merülhetnek fel. A Bizottság becslései szerint 2012/2013-ban mintegy 270 ezer diák fog részesülni az Erasmus program kínálta előnyökből. 2010-ben az EU-27 teljes lakosságából körülbelül 18,5 millió volt felsőoktatási hallgató. A 33 részt vevő ország több mint 22,5 millió hallgatójának hozzávetőlegesen 1%-a részesült Erasmus-ösztöndíjban a 2010/2011-es tanévben.

A Bizottság az egész életen át tartó tanulás programja számára a 2012. évre elkülönített költségvetés 99%-át már átutalta, ez összességében 980 millió eurót jelent. Az összegnek hozzávetőlegesen 45%-a kizárólag Erasmus-ösztöndíjakra fordítandó.

Az összeg ugyanakkor nem egyezik az Erasmus és annak testvérprogramjai céljából korábban lekötött támogatás összegével. A Bizottság ezért arra kényszerült, hogy további 180 millió eurót kérjen az uniós költségvetésből, hogy vállalt kötelezettségeinek 2012 végéig eleget tudjon tenni. A 2012. évi költségvetésben mutatkozó hiány azt jelenti, hogy a Bizottság összesen 118 millió euró értékben nem tudott eleget tenni az egész életen át tartó tanulás programja nyújtotta ösztöndíjak vonatkozásában benyújtott igényeknek.

A Bizottság számításai szerint az év vége előtt még további, összesen mintegy 100 millió euróra rúgó kifizetési kérelem beérkezése várható még azoktól a tagállamoktól, akik igényüket még nem jelentették be. Abban az esetben, ha az uniós költségvetés rövid időn belül nem jut forrásokhoz, a Bizottságnak nem áll módjában eleget tenni ezeknek a kifizetési igényeknek. Mivel a hiány gyakorlatilag valamennyi uniós költségvetési tételre hatással van, a Bizottság a helyzet rendezése érdekében a fel nem használandó támogatások úgynevezett „globális átcsoportosítási javaslatát” jelenleg dolgozza ki.

Amennyiben a tagállamok és az Európai Parlament nem jut megegyezésre abban, hogy a költségvetést további befizetésekkel javítsák, az egész életen át tartó tanulás programjának megvalósítása veszélybe kerül. Az első kedvezőtlenül érintett területek között várhatóan az iskolákra, felnőttképzésre és szakképzésre irányuló együttműködési projektek szerepelnek, ugyanakkor az Erasmus hallgatók és a Leonardo Da Vinci tanulók sem részesülhetnek olyan szintű támogatásban, mint amire számítottak.

A helyzet 2013 elején javulni fog annak köszönhetően, hogy az új éves költségvetésből juttatott támogatás már elérhető lesz. A Bizottság 1,14 milliárd euró kifizetésére tett javaslatot az egész életen át tartó tanulás programjának jövő évi támogatása érdekében; ebből hozzávetőlegesen 490 millió eurót költenének a csereprogramokban résztvevő hallgatók és személyzet Erasmus-ösztöndíjaira. Ugyanakkor abból adódóan, hogy a 2013. évi forrásokat részben az idei hiány (legalább 180 millió EUR) pótlására kell fordítani, előfordulhat, hogy a program költségvetését a jövő év közepéig teljes mértékben felhasználják, ami azt követően várhatóan még súlyosabb problémákat idéz elő.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »