Elhunyt Norodom Szihanuk, Kambodzsa egykori királya

Október 15-én hétfőn Pekingben elhunyt Norodom Szihanuk, Kambodzsa egykori királya. A 89 éves volt uralkodó egészségi állapota évek óta folyamatosan romlott, egyre gyakrabban kellett a kínai fővárosba utaznia gyógykezelésre.

1941-ben Vichy-Franciaország ültette a kambodzsai trónra, abban a reményben, hogy megfelelő báb lesz. A következő években az ifjú király (18 évesen került trónra) azonban meglepően ügyes politikusnak bizonyult. Elérte, hogy országa 1953-tól függetlenné váljon és 1955-től – királyi címéről apja javára lemondva – miniszterelnökként vezette a Kambodzsát.

1960-ban, apja halála után Szihanuk felvette a hercegi címet, de továbbra is miniszterelnök maradt,Sangkum Reastr Niyum (Népi Szocialista Közösség) nevű pártja élén.A vietnami háborúból igyekezett kimaradni, azonban a vietkong időnként Kambodzsa területére vonult vissza, ezért az Egyesült Államok többször bombázta az országot.

1970-ben külföldön volt, amikor a jobboldali Lon Nol tábornok katonai puccsal megbuktatta. Szihanuk száműzetésbe vonult és elkezdte a Vörös Khmer mozgalmat támogatni. 1975-re az egész ország a kommunisták uralma alá került, Szihanuk államfő lett, és kénytelen volt az egyik – arányaiban talán legnagyobb – népirtást végignézni. Vietnam 1979-es bevonulásáig legalább egy millió embert öltek meg származása, iskolázottsága vagy egyszerűen a szemüvege miatt. Pol Pot vezetésével 1996-ig folytatódott a gerillaháború. Vietnam 1989-ben vonult ki az országból, addigra a polgárháborús helyzet nagyjából véget ért.

A béketárgyalásokban, az alkotmányos monarchia megalkotásában és az 1993-as választások létrejöttében komoly szerepe volt Szihanuknak, aki 1993-tól ismét király lett. 2004-ban mondott le, utóda fia Norodom Szihamoni lett.

Tóth Á. Ambrus

Friss hírek