Plágiumbotrány a német politikában

A Düsseldorfi Egyetem Doktori Bizottsága felülvizsgálta Annette Schavan jelenlegi oktatási miniszter disszertációját. Egy frissen kiadott jelentésükben nem tartják kizártnak, hogy a politikus valóban plagizált.

Közel öt hónapja zajlik a vita arról, hogy valóban Schavan írta-e a doktori munkáját. Ő egészen a múlt hét végéig hallgatott, most azonban felszólalt saját védelmében. Ennek oka egy bizalmas jelentés volt, amely mégis a sajtó kezébe került. Kérdés persze, hogy véletlenül vagy direkt. A szóban forgó dokumentumot a Düsseldorfi Egyetem Doktori Bizottsága írta, amelyben nem zárják ki a plágium gyanúját. A politikus állítja, nem használt kitalált forrásokat munkájában.

Ami a vádak etikai oldalát illeti, Schavan a német Spiegel hetilapból értesült először az ellene zajló eljárásról. Az említett 75 oldalas jelentést csak a múlt hét folyamán kapta meg az egyetemtől. Persze az öt hónap alatt tájékozódott a fejeményekről, de mint mondja, nem vette komolyan az ügyet, hiszen őt senki nem kereste meg hivatalosan ezzel kapcsolatban. Egyedüli felháborító elemnek az egyetem indiszkrécióját tartja jelenleg is; nem érti, hogy miért kellett azonnal bevonni a nyilvánosságot is a „nyomozásba”. 

Az egyetemi bizottság egyik tagja, a zsidó tanulmányok képzés professzora, Stefan Rohrbacher maga is kifejtette véleményét a jelentésben. Szerinte a disszertáció egyértelműen magán viseli a plagizálás nyomait, amely megmutatkozik a szöveg egyes elemeiben és egészében egyaránt. 

Mindeközben a politikai élet területéről is egyre több kritika éri Schavant, főleg az ügyben tanúsított magatartása miatt. A Zöldek egyik képviselője, Renate Künast úgy nyilatkozott, nem érti, miért hallgatott eddig Schavan. Ha valóban saját szellemi munkája a dolgozat, már sokkal korábban fel kellett volna lépnie önmaga védelmében. „Az azonban bizonyos, hogy a sikeres politizáláshoz szükséges társadalmi bizalmat már elvesztette” – mondta Künast.

Az ügyben a végleges döntés szerdán születik meg. Egy újabb, hattagú bizottság is kielemzi a disszertációt, és állást foglal annak visszavonása mellett, vagy ellen.

Szabó Boglárka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »