Egyre több a menekült Németországban

Az októberi adatok szerint a szerb és macedón menekültek száma jelentősen megnőtt Németországban. A belügy most azon gondolkodik,  fenntartsa-e a vízummentességet a szóban forgó országokkal.

Október 1. és 10. között összesen 3744 menekültkérelmet nyújtottak be. Ebből 1841 (49 százalék) szerb (1250) és macedón (591) állampolgároktól származott. Hogy miért ilyen meglepő ez az adat, jól mutatják az augusztusi felmérések: akkor a szerbek és macedónok összesen nyújtottak be 1116 kérelmet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek 90 százalékát a német hatóságok elutasították.

2012 októberében átlagosan napi 535-en éltek azzal a lehetőségükkel, hogy menedékért folyamodjanak. A hónap végéig körülbelül 11700 ilyen kérelemre számítanak az ügyintézők, ez a szám a tavalyi év adatainak (45741) közel egynegyede. A szerb és macedón menekültek évről évre többen vannak. Míg 2010 januárjában 68 szerbet regisztráltak, addig 2012 januárjában 697-en érkeztek Németországba. Az adatok hasonlóak a macedónok esetében is: 2010-ben 10 embert, 2012-ben már 154-et tartottak számon a rendszerben. 

A bevándorlási hivatal egyik munkatársa szerint azért is megdöbbentőek ezek a számok, mert olyan menekültcsoportokat „előznek meg” a listán, mint a szírek, afgánok, irakiak és irániak, akiknek valóban szükségük van a segítségre. Ezzel magyarázható, hogy az ő körükben többen kapják meg a menekültstátuszt. Idén szeptemberben a szírek 19,6 százaléka, az afgánok pedig 23,6 százaléka maradhatott legálisan Németországban. Az iraki és iráni lakosok esetében a százalékarányok még nagyobbak.

Friedrich: „Felül kell bírálnunk a vízummentességet”

A megmutatkozó probléma hatására a német belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich egy felülvizsgálati folyamat elindítását javasolta. Ennek keretein belül újraértelmeznék a fennálló kapcsolatokat az említett országokkal. Kiemelten kezelnék Szerbiát és Macedóniát. Esetükben az sem elképzelhetetlen, hogy újra vízumot kelljen igényelniük németországi utazásaik előtt. 

Szabó Boglárka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »