Mennyit ér egy szavazat?

A választások tisztaságát rendkívül nehéz ellenőrizni, még a legstabilabb demokráciákban is előfordulnak visszásságok. Nem kivétel ez alól az USA sem, melynek tagállamai komoly erőfeszítéseket tesznek a csalások kiszűrésére. A választások törvénytelen befolyásolásának leggyakoribb módja a szavazatok megvásárlása, melyek ára átlagosan tíz és száz dollár között mozog, de volt olyan állampolgár, aki némi vodkáért cserébe mondott le a demokrácia biztosította szabad döntési jogáról. A választási csalás másik formája, ha az apatikus állampolgár nevében más látogat el a szavazófülkébe. Ez a módszer kevésbé elterjedt, mivel magas a lebukás veszélye.

Az illegálisan beszerzett voksok legnagyobb számban a lakóhelyükön kívül szavazóktól kerülnek ki. A szavazás e formája az USA teljes területén biztosított, 27 tagállamban igénybevételét nem szükséges indokolni, és csupán 4 tagállamban kötelező a személyazonosság igazolása. Egyes esetekben a bizonytalan vagy a végkimenetel iránt közömbös választópolgárok meggyőzése pénz nélkül is működhet. Ez történt 2010-ben, amikor Jarry Bowman Lincoln megyei seriff személyesen látogatott el amerikai családokhoz, hogy segítsen eldönteni, melyik jelölt a legalkalmasabb az adott pozíció beöltésére – számol be az esetről a Washington Post. A szavazás befolyásolásának bár számos módszere létezik, az ilyen jellegű bűncselekmények ritkák. A News21, újságíró iskolák konzorciuma által közölt tanulmány alapján 2000 óta összesen 867 esetben történt meg bizonyítottan a csalás.

Szabó Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »