Menekülnek a gazdagok: brutális adók Franciaországban

Francois Hollande a napokban leplezte le, milyen intézkedésekkel kivánja pótolni a költségvetés 37 milliárd eurós hiányát. Az eddigi legkeményebb adóemeléssel, és kiadáscsökkentéssel igyekeznek megállítani a gazdasági visszaesést. A leggazdagabbak sorra menekülnek az országból.

Be kell rúgni az akadozó gazdaság motorját!

A költségvetési hiány csökkentése volt az egyik legfőbb pontja Francois Hollande, francia köztársasági elnök idei választási kampányának. Mivel az a válságos és komor gazdasági helyzet, amit beiktatásakor megörökölt tovább sülyedt, brutális lépésre szánta el magát az államfő.

Hollande a napokban a „harcos” szóval illette a költségvetési tervet, amelynek célja a hiány csökkentése, a gazdasági teljesítmény javítása, és a nemzet tisztességének helyreállítása lenne. Hangsúlyozta, hogy leginkább a nagyvállalatokat, és a tehetősebb családokat érintenék a megszorítások. Az egymillió euró feletti jövedelmek 75 százalékos megadóztatásáról szóló törvény nem lenne hatással a kispolgárokra.

Ésszerű és igazságos?

Jean-Marc Ayrault, Franciaország miniszterelnöke azt állítja, csak minden tizedik adófizető fog majd többet fizetni az adóváltozások eredményeképpen. „Nagy erőfeszítéseket tesz a kabinet annak érdekében, hogy ésszerűen és igazságosan bánjanak a polgárokkal.” – hangsúlyozta. A kis- és középvállalkozásokat szeretnék megkímélni, és  esetükben inkább azoknak a munkahelyeknek a megteremtésére fognak koncentrálni, amelyekre most az országnak szüksége van a gazdasági fellendülés első szakaszában. A helyreállítás két évet venne igénybe ezzel az adókulccsal.

Természetesen az érintettek egészen más véleményen vannak. Egyre több magas jövedelmű üzletember tervezi az ország elhagyását, mert nem hajlandóak egy olyan helyen maradni, ahol a pénzt nem tekintik jó dolognak. Úgy vélik ez egy tipikus francia felfogás, hogy aki sikeres önmegvalósító, arra egyből gyanakvással tekintenek, ez az egyik legnagyobb kultúrális különbség például Franciaország és az Egyesült Államok között. Bernard Arnault, az ország leggazdagabb embere már kérte is belga állampolgárságát.

Csökkenő népszerűség – Éles kritikák

A franciák minden bizonnyal kiábrándultak választott vezetőjükből. Ahogy arra már korábban több statisztika is rámutatott, Francois Hollande népszerűsége beiktatása óta rohamosan csökken, egészen pontosan négy hónap alatt 22 százalékot zuhant.

A kritikusok és az ellenzék egyaránt gúnyolódnak rajta: „Franciaország fejjel megy a falnak” – hívta fel a figyelmet Bruno Le Maire, ellenzéki miniszter az államfő politikájára. Pierre Moscovici, pénzügyminiszter pedig elmondta, hogy a szeptember végi adatok alapján a nemzeti adósság elérte a GDP 91 százalékát, és ezzel már bőven megüti a kritikus szintet. Valérie Pécress, volt költségvetési miniszter ugyanakkor azt állítja, hogy nem igazak a hatalmon lévő kormány szépítő szavai, és a francia munkavállalók száz százalékát érinti majd ez a költségvetési terv.

Hollande élő tévés nyilatkozattal igyekszik meggyőzni az embereket politikájának helyessségéről. Legutóbbi 25 perces megjelenésekor arról beszélt, hogyan fogják visszaforgatni a megemelt adóból származó bevételt, és ezzel új munkahelyeket teremteni a közszférában, illetve fejleszteni az egészségügyet. „Nem tudom négy hónap alatt elérni mindazt, amit elődeim öt vagy tíz év alatt vittek véghez. Csatában vagyok, a múlt súlya nehezedik rám, de folytatni kell.”- reflektált a kritikákra Hollande.

Zsoldos Diána

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »