Steinbrück fog Merkellel mérkőzni

Eldőlt: a szociáldemokraták Peer Steinbrücköt jelölik a 2013-as parlamenti választások kancellárjelöltjének, így Merkel egykori pénzügyminisztere korábbi felettesével méretheti meg magát. A bejelentés múlt hét pénteken történt Berlinben, a szociáldemokrata trojka másik két tagjának jelenlétében. A jelölés mindenképpen jót tett a pártnak: közvélemény-kutatások azt igazolják, hogy az SPD népszerűsége valamelyest nőtt Steinbrück hatására.

Steinbrück volt a trojka legveszélyesebb tagja

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Peer Steinbrücköt indítja a következő évi parlamenti választásokon a jelenlegi kancellár, Angela Merkel ellen- nyilatkozta a párt három prominens személye egy pénteki berlini sajtótájékoztatón. A várakozásokkal ellentétben az SPD nem várt az év végégi a kancellárjelöléssel, hanem már most döntésre jutottak a jelölést illetően. Elemzők úgy vélik, hogy a hosszas várakozás és bizonytalanság nem tett jót a párt népszerűségének, ezért gyorsulhatott fel a jelölési folyamat.

A kancellárjelölti tisztért három politikus volt versenyben: Sigmar Gabriel pártelnök, Frank-Walter Steinmeier egykori külügyminiszter és frakcióvezető, valamint Peer Steinbrück korábbi pénzügyminiszter (még a 2005-2009-ig tartó nagykoalíció idején).

Sigmar Gabriel elnöksége alatt a szociáldemokrata párt jelentősen vesztett népszerűségéből, személye a párton kívül csekély támogatást élvezett. Több felmérés is készült, amely a két pártvezért (Merkel és Gabriel) hasonlította össze a tetszésindex függvényében. A szociáldemokrata politikus rendre alulmaradt Merkellel szemben: a válaszadók közel 60 százaléka Merkelre, míg csupán 16 százaléka voksolt volna a szocialista pártelnökre.

 Steinmeier egyszer már próbálkozott Merkel ellen 2009-ben, ám akkor csúnyán alulmaradt a kereszténydemokrata politikussal szemben, mivel pártja a szavazatok csupán 23 százalékát szerezte meg, ezzel történelmi mélypontot ért el. A korábbi külügyminiszter visszalépése mögött személyes okok is állnak, ugyanis Steinmeier felesége nemrég komoly veseátültetésen esett át, ezért a szociáldemokrata politikus – érthető okokból – inkább felesége egészségére, sem a választási kampányra koncentrálna. Így a trojka talán legerősebb tagja, a hajdani nagykoalíciós pénzügyminiszter, Peer Steinbrück nyerte meg a hármak csatáját.

Kérdés továbbá, hogy a következő évi választások után milyen koalíciók jönnek létre. Egy szeptember elején végzett felmérés szerint a választók 54 százaléka a nagykoalíciót tartja a legjobb megoldásnak, ám Steinbrück a jelölés után kizárta azt a lehetőséget, hogy újból összeálljon Merkelékkel: „200 százalékkal dolgozok a sikerért, és azért, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíciót az SPD és a Zöldek koalíciója váltsa le 2013-ban”- nyilatkozta a frissen kinevezett kancellárjelölt a pénteki sajtótájékoztatón. Az SPD-nek szüksége is lesz a Zöldek támogatására, ha 2013-tól át szeretnék venni a kormánybotot a CDU/CSU-tól, ezt bizonyítják a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok: ha most vasárnap rendeznék a választásokat, akkor Merkel szövetsége a szavazatok 38, míg a Steinbrück által vezetett szocialisták a voksok 29 százalékát szereznék meg. Ehhez jönne még a Zöldek 13 százaléka, valamint a jelenlegi koalícióspartner (FDP) 4 százaléka, amivel liberálisok kiszorulnának a törvényhozásból.

Ki is valójában Peer Steinbrück?

Peer Steinbrück közgazdász végzettségű, házas, három gyerek van. 1969-ben lépett be az SPD-be, azóta több tisztséget is betöltött már: 2002 és 2005 között Északrajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke volt, majd 2005 és 2009 között az első Merkel-kormány (nagykoalíciós) pénzügyminisztere volt. A 2009-es választási vereség után nem vállalt pártbeli tisztséget, megmaradt parlamenti képviselőnek.

Peer Steinbrück általánosan jó ismertségnek örvend Németországban. Pénzügyminiszterként jelentős szerepe volt abban, hogy a 2008-as világgazdasági válság idején Németországban nem keletkeztek komoly gazdasági károk.

Az új jelölt az SPD jobbközép szárnyába tartozik, ami komoly előnyt jelenthet a választási kampány során: Steinbrück kiemelkedő retorikai készségével esetleg átcsábíthatja a kereszténydemokraták ingatagabb középutas részét, továbbá maga mögé sorakoztathatja az eddig még el nem kötelezettek (jelentős) rétegét is. Ugyanakkor a szocialisták másik fele túlzott konzervativizmussal vádolja Steinbrücköt. Az bizonyos, hogy az új jelölt válságkezelés terén mutatott hozzáértése kétségkívül előnyére válhat a következő választásokon. Európa koránt sem élte még túl a közös valuta válságát, márpedig Németország jövőbeli álláspontja a válságkezelés terén mérvadó lesz az egész kontinens számára.

A kancellárjelölt továbbá egy sor új ötlettel állt elő arra vonatkozólag, hogy miként lehetne megelőzni egy újabb gazdasági válságot. Steinbrück szerint a beruházási bankokat külön kéne választani a hagyományos hitelezői- és takarékszövetkezeti intézetektől, magyarán szólva fel kéne számolni a Németországra jellemző univerzális bankrendszert, ezzel gyengíteni a

nagyobb bankok befolyását a gazdasági életre. A bankokat továbbá kötelezni kéne arra, hogy tartalékokat képezzenek gazdasági turbulencia esetére, így nem az adófizetők pénzéből összeállított állami „bailout” segítené ki a bajba jutott bankokat, hanem saját megtakarításuk. Szeptemberi előadása alkalmával Steinbrück kiemelte: „nem lehet tovább engedni, hogy a bankok a nyereséget privatizálják, a veszteséget pedig szocializálják”.

A gazdasághoz igen, a diplomáciához kevésbé ért

Noha Steinbrück jó gazdasági érzékét még a kritikusok sem vitatják el, más a helyzet, ha a nemzetközi kapcsolatokat nézzük. Míg Merkel már bizonyította hozzáértését a diplomácia művészetének kimagasló alkalmazása terén, addig ugyanez a szocialista jelöltről nem igazán mondható el.

Steinbrück közvetlen stílusát a németek jó része elfogadja, sőt támogatja, ám nemzetközi porondon a dolgokhoz való közvetlen hozzáállás lehet, hogy nem válik előnyére. Emlékezetes eset például, mikor 2009-ben Steinbrück a világ pénzmosodájának nevezte Svájcot, amiért az engedte, hogy a gazdasági válság elől, kedvezőbb adózási körülmények miatt német befektetők az alpesi országba menekítsék a pénzüket. Az ilyen kirohanásokat mindenképp mellőznie kell a szocialista jelöltnek, ha valóban komolyan gondolja a jelölést.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek