Nyilatkozatban ítélték el a Törökország elleni szír támadást

Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke csütörtökön nyilatkozatban ítélte el az Akcakale török falu ellen előző nap intézett szíriai katonai támadást.

Szerdán szíriai aknagránátok csapódtak be a faluban, megölve egy nőt és négy gyermeket. A súlyos határincidens után a török tüzérség ágyúzta a szíriai hadsereg állásait. Törökország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg „a szükséges intézkedéseket” a szíriai agresszió megállítására.

Ez az incidens csak a legutóbbi és a legsúlyosabb az ilyen jellegű esetek sorában, és a török szuverenitás elfogadhatatlan megsértését jelenti – állapította meg a francia politikus. A Szíriában egymással szemben álló feleket felszólította arra, hogy ne terjesszéki ki további területekre az erőszakot, szigorúan tartsák magukat a nemzetközi jog előírásaihoz.

„Az instabilitás terjedése nagyon súlyos következményekkel járhat az egész térségre nézve” – hangsúlyozta Mignon.

Csütörtökön a parlamenti közgyűlés strasbourgi ülésszakán vitát rendeztek a szíriai helyzetről, és többen szintén elítélően szóltak a szerdai incidensről, illetve általában a szíriai kormányerők erőszakos cselekményeiről. Volt ugyanakkor olyan képviselő is, aki úgy vélekedett, hogy a Szíriában egymással szemben álló feleket nem lehet egyértelműen megítélni, bár az Aszad-rezsimet a felkelőkénél bizonyára nagyobb felelősség terheli.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »