Nyilatkozatban ítélték el a Törökország elleni szír támadást

Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke csütörtökön nyilatkozatban ítélte el az Akcakale török falu ellen előző nap intézett szíriai katonai támadást.

Szerdán szíriai aknagránátok csapódtak be a faluban, megölve egy nőt és négy gyermeket. A súlyos határincidens után a török tüzérség ágyúzta a szíriai hadsereg állásait. Törökország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg “a szükséges intézkedéseket” a szíriai agresszió megállítására.

Ez az incidens csak a legutóbbi és a legsúlyosabb az ilyen jellegű esetek sorában, és a török szuverenitás elfogadhatatlan megsértését jelenti – állapította meg a francia politikus. A Szíriában egymással szemben álló feleket felszólította arra, hogy ne terjesszéki ki további területekre az erőszakot, szigorúan tartsák magukat a nemzetközi jog előírásaihoz.

“Az instabilitás terjedése nagyon súlyos következményekkel járhat az egész térségre nézve” – hangsúlyozta Mignon.

Csütörtökön a parlamenti közgyűlés strasbourgi ülésszakán vitát rendeztek a szíriai helyzetről, és többen szintén elítélően szóltak a szerdai incidensről, illetve általában a szíriai kormányerők erőszakos cselekményeiről. Volt ugyanakkor olyan képviselő is, aki úgy vélekedett, hogy a Szíriában egymással szemben álló feleket nem lehet egyértelműen megítélni, bár az Aszad-rezsimet a felkelőkénél bizonyára nagyobb felelősség terheli.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »