Meghosszabbították a NATO főtitkár mandátumát

A NATO főtitkárok hagyományosan négy éves terminusokban látják el feladatukat, de a Washingtoni Szerződés lehetővé teszi a feladatvállalás további egy évvel való kiterjesztését. Rasmussen főtitkár 2009 augusztusában került megválasztásra, megbízatása 2013 nyarán járna le, de a most elfogadott hosszabbítás értelmében 2014. július 31-ig látja el a főtitkári pozícióval járó feladatokat.

Az egyhangúan jóváhagyott hosszabbítás nem a véletlen eredménye: egy hétfői nyilatkozatában Rasmussen kijelentette, hogy az afganisztáni kivonulás felgyorsulására számíthat a nemzetközi közösség. Azáltal, hogy a főtitkár 2014 júliusáig, tehát az afganisztáni kivonulás évéig marad posztján, még részt vállalhat az utolsó periódusban, a hivatalos tervek szerint az afgán haderő 2014 végére az ország teljes területe felett átveszi a biztonsági feladatok irányítását.

Sedghi Amitis

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »