Újabb mészárlás Nigériában, ezúttal diák áldozatokkal

Huszonöt emberéletet követelt az a támadás, amelyet ismeretlen fegyveresek hajtottak végre hétfő este az északkelet-nigériai Mubi város Szövetségi Politechnikum egyik campusán. Az áldozatok nagy része diák volt. Az még nem egyértelmű, hogy a támadás háttterében a Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet áll-e vagy egyfajta belső politikai leszámolásról van szó. 

Az utóbbi hónapokban elszaporodtak a vallási színezetű merényletek Nigériában, miután a Boko Haram terroristái katolikus templomokat támadtak meg. Egy hónappal később zavargások törtek ki Plateau állam területén az iszlám pásztorok és az őslakos keresztény csoportok között, az összecsapások során két magasrendű politikus is életét vesztette. A szakértők ezt is a Boko Haram provokációjának tulajdonították, akik egy önálló iszlám állam létrehozásáért és az iszlám törvénykezés, a saría egész országra való kiterjesztéséért küzdenek.

Az egyelőre még nem biztos, hogy a tegnapi merénylet hátterében is a terrorszervezet áll, azonban erre mégis nagy esély van, hiszen Mubi városa egy olyan területen található, ahol a lakosság etnikai összetétele vegyes. Könnyen lehet, hogy az ilyen és ehhez hasonló merényletek és támadások révén kívánják kiprovokálni a muzulmán és keresztény lakosság közötti összecsapásokat. Lehetséges azonban az is, hogy egy belső politikai leszámolásról van szó. Nemrég tartottak ugyanis diákválasztásokat az iskolában, és az egyik áldozat jelöltként indult a szavazáson.

Stemler Dániel

Felkapott hírek

Friss hírek