Szükség van Vajdaság brüsszeli képviseletére

Vajdaság brüsszeli képviselete mindenképpen hasznos, mert az európai régiókkal való jobb kapcsolatot biztosítja, jelentette ki Milica Delević, a szerb kormány eurointegrációs bizottságának elnöke.

„Úgy vélem, Vajdaság brüsszeli jelenléte hasznos, a más régiókkal való kapcsolatok könnyebb felvételét és a tapasztalatcserét is elősegíti”, értékelte Delević az újvidéki Dnevniknek adott interjújában, s hozzátette, ezt más európai országok számos régiója is felismerte, de Szerbiában sem ismeretlen, hiszen „Brüsszelben hasonlóképpen jelen van Niš és Kragujevac is”.

Arra a kérdésre, támasztanak-e Szerbia számára újabb feltételeket az EU-s csatlakozás kapcsán, Delević kiemelte, az általános feltételek ismeretesek, s „az európai követelések nem Szerbia bármely részének ekkora vagy amakkora autonómiájához kapcsolódnak”.

Emlékeztetve arra, hogy az EU-ban van példa a többé vagy kevésbé centralizált államra is, Delević kiemelte, a Szerbia iránt támasztott európai feltételek az alkotmány és az elfogadott törvények tiszteletben tartására vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy „amennyiben mi magunk fogadtuk el Vajdaság AT illetékességének pénzeléséről szóló törvényt, akkor érdekelni fogja őket, hogyan történik majd mindennek realizálása”.

Az Európai Uniót érdekelni fogja az is – mondta -, hogy vajon Szerbián belül olyanok-e a politikai folyamatok, hogy hatékony megoldást lehet találni a nyílt kérdésekre a nemzetközi normák és az európai törvények tiszteletben tartása mellett. Az EU azt várja, hogy az országon belüli politikai folyamatok „hatékonyan meg tudják oldani a politikai problémákat, de azt már nem az EU feladata, hogy meghatározza, hogyan oldják meg ezeket a problémákat”, szögezte le Delević a Dnevniknek nyilatkozva.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »