Stratégiai partnerekké válhat Afganisztán és Pakisztán

Az afgán elnöki palota közleménye alapján ezen a héten New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén Hamid Karzai afgán elnök, és pakisztáni kollégája, Asif Ali Zardari megegyeztek, hogy a két állam hosszú távú stratégiai együttműködési szerződést ír alá.

A bejelentés különlegessége abban rejlik, hogy a két állam közötti kapcsolat 1947 – Pakisztán függetlenségének kikiáltása – óta hullámvölgyekkel teli, az elmúlt években pedig kifejezetten romló tendenciát mutatott.

Bár a szerződés részletei még nem nyilvánosak, az biztos, hogy a két elnök a jövőben találkozók során rögzíti azokat. A Kabul és Iszlámábád közötti megállapodás ratifikálása 2013 végére valósulhat meg.

Sedghi Amitis

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »