Csata Ohióért

Barack Obama és Mitt Romney is ádázul küzd Ohio megnyeréséért.

A CBN News tudósítása szerint ez a küzdelem azért is olyan fontos, mert az állam 18 elektori szavazattal rendelkezik a következő elnök kilétét eldöntő kollégiumban. Ohio elvesztése esetén bármelyik jelölt veszítse is el, ha nyerni akar még, akkor az össze többi vacilláló államot meg kell szereznie cserébe. Ugyanis csak így képesek biztosítani maguk számára a 270 támogató elektori szavazatot a kollégiumba, ami szükséges, hogy a Fehér Házba juthassanak. Mindkét jelölt szerdán fog csatába szállni az államért. A republikánus jelölt több városias körzetben fog megállni kampánybuszával, míg a demokrata párti Obama az állami egyetem diákjai előtt fog beszédet tartani. A fő vitatéma várhatóan Kína lesz.

Obama kampánya erőteljesen támadja Romney-t, amiért jelentős érdekeltségekkel, befektetésekkel rendelkezik kínai cégekben. „Hogy tudna Romney fellépni Kína ellen, ha egyetlen tette az országgal kapcsolatban az, hogy sok száz munkahelyet adott át nekik az amerikai dolgozóktól” mondta el Obama. A Romney kampány fő stratégiája pedig az, hogy Obama jelszavát a „middle-class” avagy a „középosztály” programot ellensúlyozza, egy másik könnyen érthető és átadható szóval, így elkezdték használni a „choice” azaz „választás” jelszavát, amiről Paul Ryan alelnökjelölt azt mondta, hogy „Tisztelt választópolgárok, polgártársak, mi egy egyértelmű választ (choice) adunk Önöknek, ez az elnökválasztás (election) egy meghatározó fontosságú választás (choice) lesz az Önök életében.”

Ha Obama biztosan akar elnökválasztást nyerni, valahogy novemberig el kell érnie a munkanélküliségi ráta csökkenését, hiszen ez most 8.1%-os, nagyon magas és a nagy gazdasági világválság óta nem volt elnök, akit újraválasztottak volna 8%-os feletti munkanélküliségi rátával. Igaz a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az elnök vezet a legfontosabb vacilláló államokban, Ohióban is, ráadásul nem is kis mértékben, a legutóbbi The Columbus Dispatch által készített felmérés alapján majdnem 10%-os előnye van Obamának Romney előtt, az elnökre 51% szavazna, míg ellenfelére csak 42%.

Ehhez az előnyhöz nagyban hozzájárulhatott a múlt héten kikerült rejtett kamerás felvétel, melyen Romney az ország 47%-át gyakorlatilag az állam emlőin való „élősködéssel” vádolja meg, akik nem képesek megérteni a konzervatívok adócsökkentési üzeneteinek fontosságát. Még Mitt Romney felesége Ann Romney is elismerte, hogy a videó kikerülése nagy hátrányt jelentett a kampánynak. Most azonban a jelölteknek előre kell tekinteniük, hiszen a kampány java még csak most jön. Jövő szerdán lesz az első elnökjelölti vita Denverben (Colorado állam fővárosában) a Denver-i Egyetemen, ahol a fő téma a belpolitika lesz. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek