Több százezer szíriai keres menedéket

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb felmérése szerint Jordániában és Libanonban ötvenhárom-ötvenháromezer, Irakban tizenhatezer, míg Törökországban nyolcvannégyezer szíriai menekült tartózkodik. A regisztrációra váró és az illegálisan érkezett menekültekkel együtt azonban akár háromszázezerre is tehető azon szíriaiak száma, akik a szomszédos országokban keresnek menedéket.

Törökország

Szíria északi szomszédja a legfrissebb adatok szerint már több mint nyolcvannégyezer menekültet fogadott be tizenkét működő menekülttáborában. A hatóságok szerint még nyolc-tízezer menekült várja a beléptetést a kilisi és hatayi határátkelőknél. Törökország további négy tábor megnyitását tervezi; ha ezek is megnyílnak majd, akkor az ország százharmincezer menekült befogadására lesz képes. 

A szír polgárháború azonban nemcsak a menekültáradat miatt gyakorol nagy hatást Törökországra. A lázadók múlt héten heves harcok közepette már a harmadik átkelőhelyet vették ellenőrzésük alá a két ország határán. „Megerősítem, hogy az átkelőhely elesett. Teljes mértékben a lázadók irányítása alatt van” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy török hivatalnok. A határátkelőhelyért folyó harc török területeket is érintett, golyózáporok érték az országot, ami több embert is megsebesített, valamint házakat rongált. A sebesültek között huszonöt szíriai lázadó is található; Törökország őket is orvosi ellátásban részesítette. 

A határ török oldalán lévő város, Akçakale önkormányzata elrendelte a város és környéke iskoláinak bezárását valamint a mezőgazdasági munka felfüggesztését. Ezzel egy időben mintegy háromszáz szíriai érkezett Akçakale környékére a harcok elől menekülve. 

Ankara még nem reagált az ország területét ért támadásra. Egy áprilisi esetet azonban, amelyben öten, köztük két hivatalnok is megsérült, korábban már jelentett az ENSZ-nek. A híresztelések szerint a miniszterelnök, Tayyip Erdogan már felvetette a NATO alapító okiratának kollektív védelmi kötelezettségre vonatkozó 5. cikkének alkalmazását, amelynek értelmében, ha egy NATO-tagállamot megtámadnak, a többi tag annak védelmében fegyveres erőt is alkalmazhat. Ezt az információt a külügyminisztérium tagadja. Állításuk szerint abban különbözik ez az eset az 5. cikkben meghatározott helyzettől, hogy ez a támadás nem direkt érte Törökországot; természetesen ettől függetlenül még ugyanolyan súlyos.

Irak

Az UNHCR adatai szerint Irakban hivatalosan 30 554 menekült tartózkodik, ezek közül mintegy négyezer érkezett szeptember 13. és 19. között. 

Múlt hét kedden al-Qaimnál Irak megnyitotta Szíriával közös határát a menekültek előtt, ugyanakkor biztonsági okokból a fiatal férfiakat nem engedik be az országba, ugyanis attól tartanak, hogy az al-Kaida vagy a Szabad Szíriai Hadsereg tagjai lehetnek. „A miniszterelnök utasítása szerint naponta száz menekült lépheti át a határt, és elsőbbséget élveznek a nők, a gyermekek, az idősek, valamint a sebesült vagy beteg emberek”, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Farhan Ftaikhan, al-Qaim polgármestere. A központi kormány döntése sokak szerint igazságtalan, hiszen így rengeteg szír családnak kellene hátrahagynia fiatal fiaikat, amire pedig senki sem kötelezhető.

A menekültek elhelyezésére az iraki hatóságok felállítottak egy ötszáz család befogadására képes tábort, amelyben szeptember közepén mintegy kettőezer hétszáz menekült tartózkodott.  A táborok védelmét az UNHCR szervezi, az oktatásért, a higiéniai feltételek biztosításáért, valamint az élelem- és vízellátásért pedig a Menekültügyi Főbiztosság az UNICEF-fel közösen felel. A táborban a két szervezet már hét osztályteremként funkcionáló sátrat állított fel, amelyekben mintegy hétszázötven gyermek oktatását képesek biztosítani.

Az al-Qaimnál lévő határátkelőt még augusztus végén zárták le, amikor a szír erők egy repülőtér és egy katonai bázis ellenőrzéséért harcoltak a felkelőkkel al-Bukamálnál. A város mindössze pár kilométerre fekszik az iraki határtól, ezért, bár az ánbári kormány ellenezte, hiszen több iraki családnak is vannak rokonai al-Bukamálban, az iraki központi kormány lezárta a határt. Ennek ellenére Irak továbbra is veszélynek van kitéve, hiszen naponta repülnek át szíriai gépek az iraki légtérbe. Sőt, az iraki kormány állítása szerint bizonyítékokkal rendelkeznek arról, hogy szunnita iszlamista harcosok a kevésbé ellenőrzött határrészeken átszöknek Szíriába, hogy a szír elnök, Bassár al-Asszad ellen harcoljanak. 

Jordánia

Az UNHCR jelenleg ötvenháromezer regisztrált, és negyvenegyezer regisztrációra váró szíriai menekültről tud Jordániában, míg a jordániai kormány ezt a számot több mint kétszázezerre teszi.  

Jordániai és ENSZ-hivatalnokok szerint a zaatari táborban, amely a közel harmincezer befogadott menekülttel a legnagyobb Jordániában, múlt hét hétfőn lázadás tört ki a menekültek között. A zendülésben a biztonsági erők hat tagja, valamint több szíriai menekült is megsebesült a lázongók által indított kőzáporban. Sybella Wilkes, az UNHCR szóvivője szerint mintegy háromszáz ember vett részt a zendülésben, amelynek kiváltó oka az volt, hogy az egyre erősebb erőszak ellenére haza akartak térni Szíriába segíteni ottmaradt rokonaikat. 

Az egyik menekült szerint azt követően tört ki a zendülés, hogy a biztonsági őrök őrizetbe vettek négy embert. Erre a tábor lakói összegyűltek a biztonsági őrök körül és kövekkel kezdték el dobálni őket, akik válaszul könnygázt és köveket hajítottak a menekültek közé. A biztonságiak szóvivője azt állítja, hogy erőszakra való felbujtás miatt hét embert őrizetbe vettek, de arról nem nyilatkozott, hogy hogyan kezelték a lázadást.

Jordániában nem csak az erőszak elől menekülő állampolgárok kérnek menedéket. Hussain al-Ziyud jordán dandártábornok szerint a konfliktus kirobbanása óta már több mint kétezer szíriai katona érkezett az országba. A katonákat elkülönítették a menekültektől és speciális védelemben részesítik, hiszen disszidálás közben többüket megpróbálták lelőni a szíriai katonaság emberei, aminek következtében a lövöldözés sokszor Jordánia területére is átterjedt.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »