Kelemen Hunor: ismét nehéz választás következik

Nagyon nehéz választás előtt áll az RMDSZ, mivel az „ellenpártok” ismét versenyre készülnek, egyetlen céljuk pedig a szövetség erejének a gyengítése – jelentette ki a Krónika szerint pénteken Zilahon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Idén először történt meg, hogy két magyar versenypárt (az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt – szerk. megj.) indult választásokon az RMDSZ-szel szemben, ennek ellenére a szövetség jól teljesített a júniusi önkormányzati választásokon, és több mint 86 százalékos társadalmi támogatottsága van – mondta sajtótájékoztatón Kelemen Hunor.

„Most ismét egy nagyon nehéz választás előtt áll az erdélyi magyar közösség, hiszen annak ellenére, hogy az ellenpártok még a nyáron azt hangoztatták, hogy a helyhatósági választásokon van helye csak a megméretkezésnek, most ismét versenyre készülnek. Tőkés László európai parlamenti képviselő pártja és Szász Jenő pártja egyaránt indít jelölteket a parlamenti választásokon, egyetlen céllal csupán: gyengíteni a Szövetség képviseletének az erejét. Mi ennek ellenére a 86%-os támogatottságunkkal bátran vágunk neki az őszi kampánynak ” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen hangsúlyozta, hogy az RMDSZ csak mentőövként veszi számításba a decemberi parlamenti választásokon a választási törvényben rögzített alternatív küszöböt; a szövetség az ötszázalékos küszöb átlépésére készül.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a választási törvény többféleképpen is értelmezhető. A szűk értelmezése esetén az alternatív küszöbbel bejutott pártok nem vesznek részt a szavazatok visszaosztásában, e pártoknak csak azok a jelöltjei szereznek mandátumot, akik kerületükben megszerezték a szavazatok több mint felét. „A hat-három (hat képviselői és három szenátori mandátummal teljesített alternatív küszöb) számunkra csak mentőöv. Aki a mentőövet akarja, az a merjünk kicsik lenni gondolat bűvkörében él” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen megjegyezte, mindennél fontosabb, hogy a szövetség erős képviselettel legyen jelen a következő parlamentben, hiszen – mint fogalmazott – olyan kérdések dőlnek majd el az elkövetkező négy évben, mint az alkotmány módosítása, Románia fejlesztési régióinak az átszervezése, és mindezek mellett adminisztratív reform és a választási rendszer reformja is várható. Hozzáfűzte, az RMDSZ már korábban kidolgozta alkotmánymódosító javaslatait. Ezek között a magyar nyelv regionális hivatalos státusának a bevezetése is szerepel.

Kelemen Hunor azt is elmondta, a szövetség ellenzéki helyzete a kampány idején akár felhajtóerőként is hathat. Ez lehetőséget teremt egy másfajta retorika alkalmazására. Hozzátette azonban, hogy az ellenzéki retorikának is felelősnek kell lennie, a szövetségnek nem szabad populista üzenetekkel törekednie a népszerűségre.

Az RMDSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a szövetség a romániai Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt házigazdaszerepben lesz ott az Európai Néppárt október 17-18-án Bukarestben tartandó kongresszusán. A szövetség tíz szavazati joggal rendelkező képviselője, és nyolcvan meghívottja vehet részt a rendezvényen, ám a szövetség vezetői kétoldalú tárgyalásokat is kezdeményeztek Bukarestbe látogató megannyi fontos néppárti politikussal. Kelemen Hunor elmondta, a szövetség üzenetei a kongresszuson a jogállamiság megőrzése és a szorosabb európai összefogás felé mutatnak majd.

A zilahi sajtótájékoztatón Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azokat a fontos gazdasági és szociális intézkedéseket sorolta fel, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar szövetség képviselői kezdeményeztek a román parlamentben. A politikus e példákkal igazolta, hogy a szövetség nemcsak a magyar közösség, hanem az egész román társadalom kérdéseivel foglalkozik.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »