Börtönbe kerülhet a Madárfészek egyik tervezője

Börtönbe kerülhet Aj Vej-vej, a kínai kormányt nyíltan bíráló világhírű művész, mivel a bíróság másodszor is elutasította fellebbezését, ő pedig nem hajlandó befizetni az állítólagos adóhátralék fennmaradó részét. A kommunista vezetés 2008 óta igyekszik különféle módokon elhallgattatni Ajt, aki bár nagy hazai és nemzetközi népszerűségnek örvend, egyre nehezebben tud harcolni a kormány igazságtalanságai ellen.

Másodszor is elutasította Peking Csaojang (Chaoyang) kerületének bírósága Aj Vej-vej (Ai Weiwei) fellebbezését, így nem törölték el a 2,4 millió dolláros (534 millió forint) bírságot, melyet adócsalás indokával szabtak ki rá. A teljes összegből eddig már kifizetett 1,35 millió dollárt (300 millió forint) az adóhatóságnak, amely kötelező biztosíték volt a bírósági tárgyalások megindításához – ezt az összeget teljes egészében szimpatizánsai (megközelítőleg 30 ezer ember) támogatásából finanszírozta. Amennyiben úgy dönt, hogy nem fizeti ki a maradék 1,05 millió dollárt (234 millió forint), börtönbe is zárhatják a világhírű művészt.

Adócsalás vádja

Aj Vej-vejt nem lepte meg a bíróság ítélete, azonban mélységes csalódottságát fejezte ki. A korábbi tárgyalásokhoz hasonlóan ezúttal sem kapott idézést az ítélet csütörtöki kihirdetésére és a bíróság épületének védelmét is fokozott rendőri jelenléttel biztosították. Mitöbb, a törvényes eljárásrenddel ellentétben még Aj feleségének, Lu Csingnek (Lu Qing) sem küldött a bíróság előzetes írásos tájékoztatást, hanem csupán telefonon értesítették a hét folyamán. A család egyik ügyvédje haza sem tudott addigra érni külföldi útjáról – olvasható a Reuters oldalán. Az adócsalásért járó büntetést az Aj által alapított és a felesége nevére bejegyzett Beijing Fake Cultural Development elnevezésű cégre rótták ki.

„Ha börtönbe kell mennem, nem tehetek ellene semmit” – nyilatkozta Aj. „Ebben az országban nincs se becsületesség, se igazságosság; minden bizonnyal még akkor is börtönbe zárnának, ha kifizetném a hatmillió jüant. Nincs szükségük indokra, hogy letartóztassanak engem – bármikor tudnak találni ellenem egy másik indokot.” Aj azt nyilatkozta a Reuters kérdésére, hogy éppen ezért nem is fogja kifizetni a fennmaradó összeget, mivel ezzel csak beismerné az ügy törvényességét és jogosságát.

Aj Vej-vej elhallgattatására tett próbálkozások

A kínai kormányt támadó más aktivisták szerint is csupán koholt a vád, amellyel megpróbálják elhallgattatni Aj Vej-vejt. A világhírű művész a pekingi olimpiára készülve még részt vett a Madárfészeknek nevezett stadion tervezésében, politikai aktivizmusa akkor vált zavaró elemmé a kínai hatóságok szemében, amikor már nem csupán nyíltan bírálta a kommunista vezetést, hanem bizonyítékokat gyűjtött és hozott nyilvánosságra egy korrupciós ügyben: 2008-ban olyan iskolák dőltek rá gyerekekre a szecsuáni földrengés idején, amelyekből kispórolták az anyagot, a pénzt pedig zsebre tették a kivitelezők – írja a BBC.

Ezt követően 2009-ben megszüntették az igen nagy népszerűségnek örvendő – naponta 10 ezer ember által olvasott – blogját, amelyen a kommunista vezetést kritizálta. 2010-ben pedig megtiltották Aj Vej-vejnek is, hogy külföldre utazzon – néhány nappal azelőtt, hogy a börtönbe zárt Liu Hsziao-pót (Liu Xiaobo) Nobel-békedíjjal jutalmazták volna. Tavaly januárban pedig a művésznek tehetetlenül kellett elviselnie, hogy lerombolják a műtermét, építési engedély hiányára való hivatkozással. Az Aj Vej-vej ellen elkövetett szabadságjogi korlátozások azonban tavaly áprilisban nemzetközi visszhangot eredményeztek, mikor a hatóságok elfogták őt és hosszú ideig nem is lehetett tudni semmit a hogyléte felől. Indokolatlan elzárása 81 napig tartott, majd miután elengedték, megtiltották neki, hogy elhagyja a fővárost.

Április harmadikán, őrizetbe vételének egy éves évfordulója alkalmából Aj négy élő webkamerát helyezett el otthonában (az irodájában, az udvarában és még a hálószobájában is), ezzel utalva a 24 órás megfigyelésre, amely alatt elfogása óta áll: minden nap követik és 15 térfigyelő kamerát helyeztek el háza 100 méteres körzetében – számolt be róla az AFP hírügynökség. A kínai hatóságok 46 órán belül el is rendelték a webkamerák levételét.

„Ez az ország ismételten bizonyította a világnak, hogy nem létezik itt jog és igazságosság” – írta Aj Vej-vej a Twitter oldalán, fellebbezésének első elutasítása után júliusban. Az akkori bírósági ítélethirdetés idején 32 rendőrautó biztosította, hogy ne tudja elhagyni otthonát.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »