„Az országnak folyamatosan közelednie kell az Európai Unióhoz”

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) mezőgazdasági kérdésekkel megbízott parlamenti képviselője, immár második alkalommal, a szerb országgyűlésben. Pártja eddigi tevékenységeit elégedettséggel nyugtázza, és bár az újonnan felállt országházban az ellenzék soraiban foglalnak helyet, továbbra is kitartóak a Vajdaságot érintő kérdésekben.

Milyen úton halad a VMSZ az idei szerb választásokat követően? Milyen érdekérvényesítő képességgel rendelkezhet az új felállásban?

A Vajdasági Magyar Szövetség a konstruktív ellenzék szerepét tölti be az új parlamentben. Elégedettek vagyunk, hisz képviselőink számát 4-ről 5-re tudtuk emelni, s ez bizonyítja, azt, hogy az elmúlt időszakban jól tettük, hogy nem tértünk el politizálásunk alappillérétől, mégpedig attól, hogy csakis olyan kezdeményezéseket támogatunk, melyek egybevágnak a párt értékrendjével és a vajdasági magyarság érdekeivel. Nem változtatunk álláspontjainkon, egyik percről a másikra, következetesek, gerincesek, kitartók tudtunk maradni a végsőkig, s ezt a választópolgárok szavazataikkal meghálálták. Fontos számunkra, hogy elérjük, hogy a választási programunkban megfogalmazott, a magyar közösség számára fontos célkitűzéseket a kormány is elfogadja, s azok megvalósításán dolgozzon. Elégedett vagyunk a VMSZ választási szereplésével. A kormányfővel, a kormánytagokkal, az államelnökkel is igyekszünk jó kapcsolatot ápolni, s folyamatosan tárgyalni, kapcsolatban maradni. A konstruktív ellenzéki pozíció lehetővé teszi további önállóságunkat. Eddig is a kormánykoalíció részeként mindig úgy döntöttünk, hogy annak a döntésnek, amit hozunk, hozadéka legyen a vajdasági magyarság számára. Nem hátráltunk meg, kitartottunk, nagyon sok csatát vívtunk. Erre számítunk az elkövetkező időszakban is. Lesznek módosítási indítványaink, javaslataink, véleményünknek hangot adunk a továbbiakban is, a bizottságokban is kemény álláspontokat képviselünk majd, ahogyan az elmúlt időszakban.

Mi a véleménye a VMSZ-nek az új kormányról, az élen álló új miniszterelnökkel? Hogyan vélekednek annak európai uniós kijelentéseiről?

A Vajdasági Magyar Szövetség a kormányalakítás után, nem lett része az új hatalmi többségnek. Erre a döntésre elsősorban regionális és helyi érdekek miatt jutottunk. A VMSZ konstruktív ellenzéki szerepbe került, igaz az elmúlt időszakban is, sokszor úgy tűnhetett, ezt a szerepet töltjük be a szerbiai politikai színtéren. Ez azt jelenti, hogy ahogyan eddig, az elkövetkező időszakban is támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, melyek egybevágnak a párt értékrendjével és a vajdasági magyarság érdekeivel. Jó, hogy megalakult a szerb kormány, mert ez biztonságosabbá tette a szerbiai politikai színteret. Ha figyelembe vesszük Dačić kormányfő programbeszédét, azt kell, hogy mondjam, megérdemli a polgárok támogatását. Tehát, a szerb kormány célkitűzései helyénvalóak, de az, hogy mennyire lesz sikeres a kormány, az a konkrét intézkedésektől, és a programban megfogalmazott célkitűzések megvalósításától függ majd. Pozitív, hogy a kormányfő állítása szerint az új kormány nem kirakatszerepet szán a kisebbségeknek, valódi együttműködésre törekszik a nemzeti közösségekkel. A Vajdasági Magyar Szövetség világossá tette, nyitottak vagyunk az együttműködésre, de csakis Vajdaság és Szerbia polgárainak érdekében. Az országnak folyamatosan közelednie kell az Európai Unióhoz, hogy ez mennyire lesz gyors, nem a kijelentések, hanem a tettek fogják megmutatni. Ivica Dačić kormányfő elfogadható az európai politikusok szemében, nem most lett az, hanem négy évvel ezelőtt. Kijelentései változnak az Unióval kapcsolatban, de az ország közeledését az eddig nem teljesített feltételek megvalósítása fogja csak gyorsabbá tenni, előresegíteni.

Brüsszelből már sokak szájából hallható volt, Szerbia csak Koszovó elismerése árán léphet be az Európai Unióba. Miként vélekednek a koszovói helyzetről, várható változás?

Azt hiszem, ahogyan a régi kormány, úgy az új kormány sem akarja erősíteni az euro-szkepticizmust, a kormányt alkotó koalíció, vezető politikusai közül, egyetlen ember sem gondolkodik azon, hogy az állam elálljon az európai integrációs folyamattól. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az új szerbiai kormány nyíltan más partnerek felé is fordult, például Oroszország felé. Egy biztos, Németországnak a koszovói kérdéssel kapcsolatos álláspontja nem fog változni. Ezt támogatja a legtöbb uniós állam is, melyek elismerik Koszovót független államként. Nem lesznek nagy változások, világos az az irány, melyet az Európai Unió meghatározott a koszovói kérdésben, vannak feladatok, melyeket teljesíteni kell. A valóságot el kell fogadni, csak az a kérdés, mikor kerül erre sor. Véleményem szerint minél előbb, annál jobb. Sajnos az ország jelenlegi Koszovó-politikája nem teszi lehetővé a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Többen rámutattak, sok tennivaló van, s reálisan 2013 végén esedékes a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát meghatározó döntés meghozatala. Szerbiának fel kell újítania a párbeszédet Prishtinával. Az Unió elvárja az eddigi megegyezések alkalmazásának mielőbbi megkezdését. Jó lenne, ha az igazsággal kezdenének el foglalkozni itt, Belgrádban. Van előttünk, egy negatív példa, Macedónia esete. Szerbia, amennyiben nem tesz lépéseket, könnyen ugyanilyen sorsa juthat. Az ügyet tovább nehezíti, hogy az Európai Bizottság korlátozottnak minősítette Szerbia előrehaladását az európai integrációban. Világossá kell tennie a kormánynak, milyen úton halad, jó lenne, ha komolyan gondolná Szerbia az Unióhoz való csatlakozást, s a realitásokat figyelembe véve járna el.

Kisebbségvédelem területén mit terveznek a csatlakozásig, milyen céljai vannak a pártnak?

Mindannyian tudjuk, a kisebbségi kérdés megoldása nélkül nincs nyugat-balkáni stabilitás. Ami a kisebbségvédelmet illeti, ki kell emelnünk, a nemzeti tanácsokról szóló törvény két évvel ezelőtti elfogadását. Ennek a törvénynek tartalmát, illetve a vajdasági regionalizmus eredményeit ismertetnünk kell nemcsak a Kárpát-medencében, de az Európai Unióban is. A VMSZ-ben úgy véljük, az autonómia, különböző formáinak a jogrendbe való beillesztése nélkül szintén lehetetlen stabilitást teremteni a Nyugat-Balkánon. Elindultunk egy úton, elindult egy folyamat, melyre tudunk építeni. Példaértékű az, amit tettünk a kisebbségvédelem terén. A folyamatot bővíteni, építeni kívánjuk az elkövetkező időszakban is. A legnagyobb eredményeink ezen a téren nekünk vannak a Kárpát-medencében, természetesen a munkát folytatni kívánjuk, de ez csakis megfelelő politikai súllyal érhető el. Konstruktív ellenzékként, nem lesz könnyű feladatunk, de azt hiszem ez a pozíció nem lesz hátrány ebből a szempontból.

Hogyan látja a Magyar Nemzeti Tanács munkáját? Miként tud pártja ebben a munkában segíteni?

 A Magyar Nemzeti Tanács a délvidéki magyarság parlamentje. A törvény meghozatala, hatalmas eredménye a Vajdasági Magyar Szövetségnek. A VMSZ által is támogatott Magyar Összefogás listának ž-es többsége lett a nemzeti tanácsos választásokon. Az MNT munkájában, értelmiségiek, egyházi elöljárók, a civil szféra képviselői mellett a VMSZ politikusai is részt vesznek. Az MNT munkájára, méltán lehetünk büszkék, hisz az MNT kihasználja az adott lehetőségeket. A Magyar Nemzeti Tanácsban az elmúlt két évben 371 elfogadott döntés született, s 5 középtávú fejlesztési stratégiát is elfogadtak. Számtalan programmal gazdagította már a délvidéki magyar minden napjait, irigylésre méltó teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban. A tanácsban nagyon komoly munka folyt mindvégig. A legfontosabb, hogy nagyon sokan a magukénak érzik a nemzeti tanács intézkedéseit és fejlesztési programjait, hisz széleskörű konszenzussal fogtak bele a tervek megoldásába. Óriási siker, hogy visszaigazolódnak a stratégiába foglaltak, például az oktatási stratégiánál, a beiratkozási adatok, a továbbképzés és a felsőoktatás terén történő változások. Idéntől újabb 500 ösztöndíjasa van a vajdasági magyarok parlamentjének és a szórványban is folyamatosan csökken a szerb nyelven tanuló magyar diákok száma. A Vajdasági Magyar Szövetség kapcsolatban áll az MNT-vel, követjük a folyamatokat. Van egy Nemzeti Tanácsokról szóló törvény, melyre külön figyelmet kell fordítanunk. Követjük, hogy a Nemzeti Tanácsokról szóló törvényben foglaltak, ne csorbuljanak más törvények meghozatalával. Hisz próbálkozások voltak az elmúlt időszakban is, melyeket eddig sikeresen hárítottunk. A költségvetés meghozatalánál, illetve annak módosításánál, figyelnünk kell a nemzeti tanácsok pénzelésére is. Ez elengedhetetlen a tanács kitűnő működése érdekében. Amennyiben gondok merülnek fel, reagálunk, magunkra vállaljuk a közvetítő szerepét.

Mik a tapasztalatok a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási (ún. restitúciós) törvényről? Miként halad a folyamat? Ön hogyan látja a jogsegélyszolgálat működését?

A vagyon-visszaszármaztatásról és a rehabilitációról szóló törvények elfogadása a Vajdasági Magyar Szövetség egyik legnagyobb küzdelme volt. Szerencsére a magyar kormány, a magyar európai parlamenti képviselők, a Kárpát-medencei magyarság összefogásának köszönhetően sikerre vittük ezt a történetet. Nem volt könnyű küzdelem. Sokan, sokszor próbáltak megtörni minket. Jó példa volt ez a harc arra, hogy rájöjjenek jó néhányan, hogyan is vélekedik a szerb társadalom rólunk, magyarokról. Hogyan is vélekednek a szerb pártok rólunk igazán. Mint tudjuk, mikor kampány időszak van, akkor mindenki „babusgatja” a vajdasági magyarokat, a vita alatt viszont a képviselőházban sok minden kiderült. Sikerült azonban megoldást találunk erre a kérdéskörre, s ma elmondhatjuk a folyamat sikeresen beindult, s az első eredményekre az év vége felé számíthatunk. A jogsegélyszolgálati irodákat már sokan felkeresték, ahol fiatal jogászok foglalkoznak az esetekkel, segítenek a szükséges dokumentumok összegyűjtésében, és útmutatást adnak, hová forduljanak a polgárok a későbbiekben vagy, hogy egyáltalán indokolt-e az eljárás megindítása. A visszajelzések eddig pozitívak. Hogy melyik ügynek milyen lesz a végkimenetele, azt még nem lehet tudni, de az észrevehető, hogy az embereknek erkölcsileg és érzelmileg fontosak ezek a dolgok. Reméljük az új kormány számára is fontos lesz ez a folyamat. Eddig nem jelentkeztek hátráltató tényezők.

Délvidéki vérengzésekről egyre több mindent lehet hallani, egyre többet lehet beszélni. Mi a VMSZ álláspontja a vérengzések kapcsán? Miként tudnak a feltáró folyamatokban részt vállalni?

Az 1941–1945 között elkövetett események tisztázása, az ártatlan áldozatok előtti főhajtás a Vajdasági Magyar Szövetség számára megkerülhetetlen fontosságú. A VMSZ erőfeszítéseinek köszönhetően ez a kérdés részét képezte a magyar–szerb bilaterális megbeszéléseknek. Nagy sikerként könyveltük el, hogy megkezdte munkáját a történész-vegyesbizottság. A Vajdasági Magyar Szövetség elfogadott parlamenti módosítási indítványának köszönhetően a vegyes bizottság szerbiai tagozata az idei évben 10 millió dinárral rendelkezik, ami a levéltári munka és a kutatások feltétele. Fontos kiemelnünk, hogy ennek a bizottságnak a vajdasági magyar kutatók is tagjai. Tény, hogy a vajdasági magyar közösség emlékezete alapján a politikum, az egyház és civil kezdeményezések eredményeképpen az elmúlt másfél évtizedben szinte mindenhol emlékművet, emlékjelet állítottak a délvidéki magyar áldozatoknak. Mindenki ott, ahol voltak vérengzések, minden családtag ott emlékezik. A megemlékezések helyeinek, jeleinek és emlékműveinek számbavétele után mindegyiket köztérivé kell nyilvánítani, mert csak ez biztosítja az áldozatok méltóságát és az emlékhelyek épségét, sértetlenségét. Ebben a munkában vállalt úttörő szerepet a VMSZ. A megbékéléshez közös történelmi elszámolásra, valamint a kisebbségi és egyenjogúsági kérdés rendezésére van szükség. Sajnos az utóbbi néhány évet leszámítva sem a szerb politikumban, sem a szerb közéletben eddig nem akadt senki, akivel erről nyíltan beszélni lehetett volna, és büszkék lehetünk, hogy mindennek ellenére ébren tartottuk az emlékezést, és sokan fontosnak tartották a múlt feltárását. Igazságtételt, lelki megnyugvást várunk, de nem a bosszúvágy vezérel minket. Elvárjuk, hogy továbbra is jogunk legyen emléket állítani és emlékezni az ártatlan áldozatokra. A bizottság munkája kiemelten fontos, hisz végül is ők tesznek majd javaslatokat, a megemlékezés helyeire és emlékművek emelésére, munkájukat és eredményeiket pedig nemzetközi viszonylatban is nyilvánosságra fogják hozni, és ily módon felhívják a figyelmet erre a térségre, hiszen az elkövetkező évek Európája a Baltikumról és a Nyugat-Balkánról fog szólni. A Vajdasági Magyar Szövetség számára a legfontosabb távlati cél az, hogy a vegyes bizottság munkájának befejeztével a két ország parlamentje egy közös képviselőházi határozatot fogadjon el, melyben elismernék a két nemzet második világháborúban és azután egymás ellen elkövetett atrocitásait, a háborús bűnöket, s elítélnék azokat, ami a két nép történelmi megbékéléséhez vezetne.

Hogyan látja a magyar civil és gazdasági szférát? Milyen ereje van a vajdasági magyar közösségnek? Miként segíthetőek?

Mennyire aktívak a fiatalok a politizálásban? A párt foglalkozik az utánpótlás kiépítésével?

A Vajdasági Magyar Szövetség kezdetektől fogva sok fiatalt próbált meg bevonni a munkába. A fiatalok szerepvállalásában, azonban 2007-ben kezdődött meg egy új fejezet, mikor a Szerb Képviselőházba három fiatal képviselőt delegált a VMSZ. Ez a folyamat 2008-ban folytatódott. A pártnak nagyon szervezett, jól működő Ifjúsági Fóruma is van, melyben nagyon sok fiatal dolgozik. Az ifjúság jelenléte fontos a vajdasági magyarság jövője szempontjából. Ha nem fordítunk kellő figyelmet fiataljainkra, akkor a jövő is bizonytalanná válhat a vajdasági magyarság számára. Programjaink, Ifjúsági Fórumunk kapcsolatot épít a fiatalokkal, kizárólag ez a járható út. Rengeteg energia, lendület, erő rejlik a fiatalokban, s nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsünk a jövő generációja számára. A VMSZ, az MNT partnere a vajdasági magyar fiataloknak. Ugyanakkor a fiataloknak is fel kell ismerniük, mennyire fontos a közéletben való részvételük és a tudatosabb társadalmi szerepvállalásuk is. Összefogásra és aktivitásra van szüksége a magyar fiataloknak, a VMSZ Ifjúsági Fóruma támogat minden olyan törekvést, amely erősíti a vajdasági magyar közösséget és hozzájárul a fiatalok egyéni boldogulásához is.

Bábi Huanita

Friss hírek