Brit tanárok jönnek magyar pedagógusokat ingyen oktatni

A budapesti 5K Központ az Európai Unió támogatásával a Galambposta Program néven nemzetközi együttműködés keretében oktat kreatív írást pedagógusoknak. Az angol és a német partner-íróiskola diákjai és tanárjai a tanév második felében érkeznek majd Budapestre, egy ötnapos workshopra, míg a magyar hallgatók Nottinghambe és Karlsruhéba utazhatnak. Az úttörő projekt a résztvevőknek mindezt ingyenesen kínálja.

“Rendkívül fontosnak és hiánypótlónak tartom azt, hogy felhívjuk a tanárok figyelmét a kreatív íráskészségek fejleszthetőségére. Azért várunk tanárokat erre a tanfolyamra, mert azt reméljük, hogy később tanítványaik körében is hasznosítják majd a nálunk tanultakat. Az irodalom oktatásából ugyanis hiányzik az íráskészség fejlesztése: míg rajzórán rajzolunk, énekórán énekelünk, addig magyarórán inkább olvasunk, nem pedig írunk” – nyilatkozta Menyhért Anna, író, irodalmár, az 5K központ alapítója és vezetője. A Galambposta tanfolyamra máris számos tanár adta be a jelentkezését, és a projekt jövőre is folytatódik.

Az 5K Központ 2011 óta működik, közel száz diák végzett az első évben. Menyhért Anna több írószervezet (József Attila Kör, Magyar Írószövetség) íróiskoláját vezette, mielőtt tavaly megalapította a saját központját, ahol olyan neves írók tanítanak, mint Esterházy Péter, Nádas Péter, Rácz Zsuzsa, Tóth Krisztina, Berg Judit, Marék Veronika, Grecsó Krisztián, Finy Petra. 

“A kreatív írás oktatása terén szerzett tapasztalataim azt mutatják; mondja Menyhért Anna -, hogy szinte mindenki meg tudja találni a számára megfelelő műfajt. Ha a hallgató meg tudja teremteni az időbeosztásában azt az időt, amelyet rendszeresen írásra szán, az első lépést már meg is tette. A többiben aztán mi leszünk a segítségére. Az írásban és az irodalmi életben való eligazodásban egyaránt.”

A tanároknak szóló mellett számos más kurzusra várják az érdeklődő felnőtteket és gyerekeket: legkomolyabb kurzusok a két éves íróiskola, de van meseírás, angol-magyar prózafordítás is. Újdonság a Művészet és üzlet, mely a kortárs képzőművészet világába kínál betekintést.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »