Olajra léptek a befektetők

A hét elején látott olajár esés mögött több tényezőt sejtett a piac. Kezdve az októberi opciók zárása és az alacsony forgalom okozta bonyodalmakkal, majd folytatva az amerikai stratégiai olajkészletek felszabadításának hírével, ami eléggé valószínűtlen.

A tegnapi napon publikált amerikai készletadatok csak rásegítettek az esésre. A nyersolaj készletek 8,5 millió hordóval emelkedtek, amire március óta nem volt példa – a keresleti oldal gyengélkedésére ráerősítve. Az elemzők csupán 1 milliós bővülést vártak. Az import oldal 1,28 millió hordó/nappal 9,81 millióra növekedett, ami a legmagasabb érték január óta.

A bejelentés hatására közel 3 dollárral 92,48 dollárig esett a kurzus jegyzése. A múlt héten látott 100 dolláros csúcsok ennek köszönhetően gyorsan a feledés homályába merültek, pedig a likviditásfokozó intézkedések miatt a piac tartósan magas olajárral számolt.

Mi megvennénk az esést abban bízva, hogy középtávon újra a 100 dolláros szintek felé szaladhat el az olaj ára a likviditásnövelő programoknak hála. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi piaci környezetben a dollárhatás helyett inkább a keresleti-kínálati oldal alakulása kerülhet előtérbe.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek