Elutasított magyar kereset az áfa támogathatóságának ügyében

Az Európai Bíróság csütörtökön elutasított egy magyar állam által benyújtott keresetet, ami két infrastrukturális nagyprojekthez kapcsolódóan uniós forrásból támogathatónak szerette volna elismertetni a szerinte „nem megtérülő” általános forgalmi adót.

A luxembourgi törvényszék csütörtökön az Európai Bizottságnak adott igazat Magyarországgal szemben egy, az infrastrukturális nagyprojektekhez kapcsolódó forgalmi adó támogatható költségként való elszámolhatóságáról szóló vitában. Az Európai Bíróság a magyar keresetet elutasítva úgy döntött, hogy – a vonatkozó uniós szabályozással összhangban – a megtérülő hozzáadottérték-adó tekintetében nem igényelhető uniós támogatás.

Magyarország 2008 decemberében nyújtotta be a Bizottságnak az „M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakasza”, illetve a „Budapest-Kelenföld – Székesfehérvár – Boba vasútvonal átépítése, I. szakasz, 1. ütem” című nagyprojektek támogatására vonatkozó kérelmeit. Ezekben a magyar hatóságok az áfa-t mint támogatható kiadást vették figyelembe, mivel álláspontjuk szerint a beruházásokat kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) sajátos helyzeténél fogva nem tudja továbbhárítani és visszaigényelni az általa megfizetett forgalmi adót, tehát annak terhét ténylegesen viseli. Márpedig az uniós szabályok szerint a nem megtérülő áfa viselésére nyújtható támogatás EU-s forrásokból.

A Bizottság álláspontja szerint az áfa megfizetése az adót tartalmazó díjak formájában végső soron az autópályák, illetve a vasúti pályahálózat használóira hárul, így a beruházás fázisában felmerült áfa-ból eredő költségek igenis megtérülnek, függetlenül attól, hogy hazánkban az autópályák, illetve a vasúti pályahálózat építtetője és üzemeltetője nem ugyanaz a cég. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy az így felmerült forgalmi adó viselésére nem nyújtható uniós támogatás.

Magyarország a Bizottságnak az áfa viselésére vonatkozó támogatás nyújtását elutasító határozatait megtámadta az Európai Unió Törvényszéke előtt.

Miként az Európai Bíróság közleménye hírül adja, a Törvényszék csütörtöki ítéletében elutasította Magyarország kereseteit, helyt adva a Bizottság érvelésének, miszerint az érintett beruházásokhoz kapcsolódó áfa a későbbi használói díjfizetésekből megtérül és ezért az uniós forrásokból nem támogatható kiadásnak minősül.

„A Törvényszék szerint ugyanis Magyarország azon döntése, hogy az érintett nagyprojektekhez kapcsolódó bevételeket és kiadásokat több, a magyar állam ellenőrzése alatt álló közjogi szervezet, illetve projektfelelős között megosztják, nem változtatja meg a projektekhez kapcsolódó beruházásokkal összefüggő költségek, ideértve az ezek megvalósítása során megfizetett áfa támogathatóságának megítélését” – áll a törvényszék közleményében.

A Törvényszék határozata ellen annak közlésétől számított két hónapon belül kizárólag jogkérdésekre vonatkozó fellebbezést lehet benyújtani az Európai Bírósághoz.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »