Elfogyott a piac lendülete

Ahogy az időjárás is borúsra fordult a nyári derű után, úgy a tőzsdék is elveszítették lendületüket az elmúlt pár hónap szép teljesítménye után. A japán jegybank tegnap beállt a vezető jegybankok sorába, és monetáris lazítással igyekszik ösztönözni a gazdaságot.

A piacok azonban erre sem tudtak érdemben emelkedni, a mai kínai – vártnál gyengébb – feldolgozóipari adat viszont eladási hullámot indított az ázsiai piacokon. Minden arra utal, hogy elérkezett a korrekciós fázis. Nyáron a rossz hírek/adatok háttérbe szorultak, a befektetők csak a szépre koncentráltak, most előtérbe kerülhetnek a kockázatok: kínai lassulás, európai adóssággondok, munkanélküliség.

A jó hírek, mint a japán jegybank lépése már csak kis löketet tud adni a tőzsdeindexeknek. Középtávon azonban lehet még növekedésre számítani, az EKB kötvényvásárlása, a japán jegybank lazítása és a Fed időlimit nélküli eszközvásárlás programja újabb pénzekkel tömi ki a pénzpiacokat. A friss pénz, ha nem is azonnal, de hozhat még újabb lendületet, főleg a kockázatosabbnak tartott befektetések terén.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek