Rejtélyes okok miatt hunyt el két mexikói képviselő

Az elmúlt hónapokban megnőtt a képviselők elleni gyilkosságok száma Mexikóban. A hatóságok vizsgálják a történteket.

Kevesebb, mint két nap alatt a mexikói Intézményes Forradalmi Párt (PRI) két politikusát gyilkolták meg. Eduardo Castro Luquéra a Sonora állambeli Ciudad Obregonban egy motorról lőttek rá, a háza előtt. Luque 48 éves vállalkozó és helyi képviselő volt, twitter adminisztrátora a közösségi oldalon informált a haláláról. „Az Eduardo Castro Luque közösségi oldalait fenntartó csoport sajnálattal közli a képviselő úr szomorú elvesztését. Részvétünk a családjának, a feleségének, Rossananak és fiának, Eduarditonak. Nyugodjon békében.” – olvasható az oldalon.

A Mexikóvárostól 20 kilométerre lévő Nezahualcóyotl településen egy másik törvényhozó is erőszak áldozata lett. Jaime Serrano Cedillót kórházba szállították, azonban ott életét vesztette. Mexikó Állam kormányzója, Eruviel Ávila Villegas szintén twitteren keresztül nyilatkozott. „Elítélem a Jaime Serrano Cedillo képviselő ellen elkövetett gyilkosságot, utasítást adtam @Miguel_ACN nyomozónak, hogy felderítse a történteket.” – írta. Szemtanúk szerint Serrano Cedillo pénteken este újságot vásárolni ment el, és szúrt sérülésekkel tért haza.

„A Mexikó állami Főügyészség elvégzi a szükséges nyomozást annak érdekében, hogy tisztázza az eset körülményeit, felderítse a lehetséges felelősök tartózkodási helyét, és a törvény szerint fog eljárni.” – írja a mexikói kormány közleményében. A hatóságok szerint nincs összefüggés a két eset között, arról azonban eddig nem szolgáltattak információt, hogy a szervezett bűnözésnek köze van-e a gyilkosságokhoz.

Mexikó választott elnöke, Enrique Peńa Nieto is interneten keresztül kommentálta a történteket. „Elítélem Eduardo Castro képviselő megölését, bízom benne, hogy az elkövetőkre lesújt a törvény szigora. Együttérzésem a családjának.” – írta.

Az utóbbi hónapokban több honatya lett gyilkosság áldozata. Szeptemberben Nuevo Leónban egy parkban holtan találták Hernán Belden vállalkozót, a Nemzeti Akció Pártja (PAN) ex-képviselőjét. Két hónappal előtte Guerrero Állam Demokratikus Forradalmi Párti (PRD) képviselőjének meggyilkolásáról adtak hírt, s ugyancsak Guerreroban, a PRI soraiba tartozó Horacio Barquín Cevallosra egy fegyveres csoport csapott le.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »