Az európai együttműködés erősítését kéri a holland királynő

Az európai együttműködés megerősítésére, az euróövezet megőrzésére szólított fel kedden Beatrix holland királynő, az új parlamenti évad megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

Az uralkodó kiemelte annak fontosságát, hogy az egész euróövezetben tartsanak szigorú költségvetési fegyelmet, folytassanak takarékosságon alapuló és stabilitásra irányuló pénzügyi politikát.

A trónbeszéd tartalmára még Mark Rutte jobboldali liberális politikus, eddigi ügyvezető miniszterelnöki minőségében tett javaslatot. Időközben – szeptember 12-én – Hollandiában előre hozott parlamenti választásokat tartottak, amit az tett szükségessé, hogy áprilisban Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártja megvonta a külső támogatást a jobbközép kormánykoalíciótól, annak szigorú, 20 milliárd eurós takarékossági programcsomagja miatt. A választást most is Rutte pártja nyerte meg, szoros versenyben a második helyen végző, szociáldemokrata irányultságú Munkapárttal. Az új felállásban a jobboldali liberálisok nincsenek rászorulva Wildersre, és az eddigi közlések szerint nagykoalíció formálódik Ruttéék és a munkapártiak között.

Rutte tehát lényegében végül is – távozóban levő kormányfőként – önmagának, mint leendő új kormányfőnek címezte az uralkodónő által most felolvasott, spórolásra intő szavakat.

Megfigyelők Beatrix trónbeszédét – amely immár 33. alkalommal hangzott el az őszi parlamenti évad kezdetén – a vártnál is jobban Európa-barát üzenetnek minősítették.

Az őszi trónbeszéd napja, ami a hagyomány szerint szeptember harmadik keddje – mint mindig – most is jeles alkalom volt a hollandoknak arra, hogy tízezrével köszöntsék nagy lelkesen, sokan tetőtől talpig narancsszínű ruhába öltözötten a családjával együtt aranyozott hintón a parlamenthez hajtató, 74 éves királynőt. A napot a hollandok „prinsjesdag”-nak, vagyis a kis herceg napjának nevezik, utalva az uralkodói család tagjainak nyilvános megjelenésére. A hintóban ott volt Beatrix fia, Willem Alexander trónörökös, valamint annak hitvese, Máxima.A beszéd elmondása után a királyi család visszatért a hágai Noordeinde palotába, és – szintén a hagyományokhoz hűen – a palota erkélyéről fogadta a hódolók üdvrivalgását.

Eközben a parlamentben elvben napirendre vették a következő évi költségvetés tervezetét. A pénzügyminisztérium azzal számol, hogy Hollandiában jövőre 0,75 százalékkal növekszik a gazdaság, ami alapján remélhető, hogy a költségvetési hiány három százalék alatt marad, összhangban az uniós előírásokkal.

A tényleges vita azonban csak azután kezdődik, hogy az elkövetkező napokban várhatóan eldől, pontosan milyen összetételű kormány alakul, vagyis hogy a minden bizonnyal nagykoalíciós formáció bővül-e tovább kisebb pártokkal.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »