Hatalmas fejlesztés Dél-Szudánban

A héten átadták Dél-Szudán legfontosabb országútját, a fővárost, Jubát Nimuléval összekötő, 192 kilométeres út 225 millió dolláros költségeit az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) finanszírozta. Ez egy hosszú távú együttműködés első lépése volt, melynek célja Washington és Juba kapcsolatának erősítése: Nyugat-Equatoria államban az elkövetkezendő években további 260 kilométernyi utat fognak leburkolni. Egy nappal korábban pedig Kínával egyezett meg Juba: az ázsiai nagyhatalom öt dél-szudáni egyetem új, világszínvonalú épületbe való költöztetést fogja állni.

A Juba-Nimule országút azért kulcsfontosságú Dél-Szudánnak, mert ezen keresztül lehet eljutni Ugandába, onnan pedig a kenyai Mombasa kikötőjébe, ami tulajdonképpen a világba nyiló kaput jelentheti a dél-szudáni termékeknek. Susan Page, az USA dél-szudáni nagykövete kiemelte: ez az út felgyorsíthatja a helyi termékek exportját, ami jó hatással lesz a gazdaságra. Hozzátette: „az eddigi hat-nyolc óra helyett kicsivel kevesebb, mint három óra alatt lehet eljutni Jubából Nimuléba”. Ez nem csak az áruszállítást gyorsíthatja meg, hanem Dél-Szudán integrációját Kelet-Afrikához. Az útvonal fontosságát mi sem mutatja jobban, hogy még a burkolás előtt is naponta húsz busz tette meg a Juba-Kampala távot. A tavaly február 10-én elindított építkezést ugyan héthónapos csúszással sikerült csak befejezni, de ez senkit nem zavar, mert a 2005-ös békemegállapodás óta ez számít az ország legfontosabb infrastrukturális fejlesztésének. Salva Kiir elnök arra kérte honfitársait, hogy vigyázzanak az útra, és ne hajtsanak gyorsan, kerüljék a balesetveszélyes helyzeteket.

A Kínával kedden aláírt szerződés értelmében az ázsiai ország 2,5 milliárd dollárt ad öt egyetem korszerű épületbe történő átköltöztetésére, és természetesen ezen intézmények felépítésére. Peking cserébe olajat kaphat. A projekt elvileg év elején indult volna, csakhogy a Khartúmmal kialakult vita miatt Juba elhalasztotta a 2017-ig tervezett programot. Az oktatás reformja kulcsfontosságú: a felnőtt lakosság negyede tud csak olvasni.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »