Elemzők szerint a kormány nyitott az IMF irányába

A Takarékbank és a CIB elemzője szerint a kormány nyitottsága irányába mutat, és javítja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) való megállapodás esélyeit, hogy későbbre halasztják a parlamenti szavazást a 2013-as költségvetést módosító javaslatokról.

Varga Mihály IMF-főtárgyaló hétfőn jelentette be, hogy a kormány kérésére a parlament nem szavaz hétfőn a 2013-as költségvetés módosító javaslatairól, hogy ha az IMF-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén. Elmondta azt is, hogy az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához illeszkedő tárgyalási javaslatokat fogalmaz meg a kormány a Nemzetközi Valutaalapnak címzett válaszában, amelyet kedden vagy szerdán küld el az IMF-nek.

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint egyik bejelentés sem meglepő, ugyanakkor az, hogy a kormány nem akarja módosítani a 2013-as makrogazdasági pályát, aggasztó lehet. A szakértő kifejtette, hogy egyebek között a jövő évi növekedési kilátások kapcsán állnak távol egymástól az álláspontok: a kormány által várt 1,6 százalékos növekedéssel szemben mind az IMF, mind a független elemzők alacsonyabb bővülést prognosztizálnak. Az, hogy a makropályában nincs egyetértés, Trippon Mariann szerint akár meg is akaszthatja a tárgyalásokat.

A nyitottság irányába mutat ugyanakkor a költségvetési szavazás elhalasztása – vélekedett, hozzátéve, hogy a kormány nem sietteti a megállapodást, ugyanakkor tárgyalásban marad, mert alakulhatnak úgy a piaci körülmények, hogy gyors megállapodásra lehet szükség.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője szerint mindenképpen javítja a megállapodás esélyeit a módosítókról szóló szavazás elhalasztása, ugyanakkor a nemzetközi piacokon olyan hangulatváltozás ment végbe az utóbbi napokban, hogy Magyarország – változatlanul kedvező nemzetközi hangulat mellett – a piacról is finanszírozni tudja magát.

A szakértő kifejtette: a devizakötvények kamatai 5-6 százalékra mentek le, ez már „majdnem elfogadható” ár, és a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama is 360 bázispont körüli szintre csökkent. Suppan Gergely ugyanakkor hozzátette: egy IMF/EU-megállapodás esetén ez tovább csökkenhetne, 320 bázispont köré.

Az elemző szerint Magyarországnak finanszírozási területen nincs szüksége a megállapodásra, a finanszírozás a piacról is megoldható lenne, ugyanakkor arra az esetre, ha hirtelen elromlana a nemzetközi környezet, szüksége van az országnak védőhálóra. Suppan Gergely hozzátette: Magyarországnak olyan nagy a külső kitettsége, hogy a nemzetközi környezet változása hatványozottan jelentkezik.

Egyelőre éles, pozitív irányú fordulat látszik kibontakozni a nemzetközi piacokon, de kérdéses, mennyire lesz tartós ez a változás – mondta Suppan Gergely.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »