A vallásszabadságot hirdette Libanonban a pápa

Pénteken érkezett a libanoni fővárosba XVI. Benedek katolikus egyházfő. Míg a pápa a vallások közötti békére és a vallásszabadság fontosságára hívta fel a figyelmet, addig Libanon több városában tüntetéseket tartottak a „Muszlimok ártatlansága” című film ellen.

Péntek délután Libanonba érkezett XVI. Benedek pápa, a katolikus egyház feje. A pápa három napot tölt el a közel-keleti országban, ahol találkozik a nyolc libanoni keresztény felekezet (maronnita, görög-ortodox, örmény, melkita, asszír, szír-orotdox, szír-katolikus és káldeus-katolikus) vezetőivel, a három muszlim közösség (síita, szunnita, alavita) előljáróival és a drúzok képviselőivel.

A vallás- és felekezetközi találkozók mellett XVI. Benedek találkozott Libanon vezetőivel a bejrúti elnöki palotában. A pápa franciául tartott beszédében a vallásszabadság fontosságára hívta fel a figyelmet. Az utcákon lelkes tömegek üdvözölték a katolikus egyházfőt, az elnöki palotában húsz fehér galambot engedtek el XVI. Benedek tiszteletére.

A pápalátogatás főbb helyszínei.Forrás: maps.google.com

Az elnöki látogatás után a pápa találkozik az arab világból érkező többezer keresztény és muszlim fiatallal. Libanoni keresztény és muszlim fiatalok már szerdán virrasztást tartottak annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívják a közelgő pápalátogatás üzenetére. A látogatás szlogenje Pax vobis!, azaz Béke veletek!, mely az arab Szalám alejkum! köszönés latin tükörfordítása. A pápai vizit logóján egy olajfaágat csőrében tartó galamb látható a krisztusi kereszttel és Libanon színeivel egyetemben. XVI. Benedek legutóbb 2009-ben járt a Közel-Keleten, akkor Jordániában, Izraelben és a Palesztin Hatóságban fogadták a katolikus egyház fejét. Pápai látogatásra utoljára 1997-ben került sor Libanonban, akkor II. János Pál találkozott a Közel-Kelet fiataljaival Bejrútban.

Ezzel egyidőben péntek délután Észak-Libanonban, Tripoliban és környékén erőszakos tüntetések bontakoztak ki, a muszlim világot napok óta lázban tartó A muszlimok ártatlansága című amerikai film miatt. A film miatt dühös tömeg felgyújtotta a Bejrúttól 85 kilométerre északra található város KFC éttermét. A rendőrök később a helyszínre érkeztek, az összecsapásokban legkevesebb húszan megsebesültek.

Végh Roland

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »