A NATO segíti az afgán biztonsági erők kiképzését

A NATO a következő 27 hónapban segít az afgán biztonsági erők kiképzésében, hogy 2014 végére képesek legyenek önállóan ellátni feladatukat – közölte Knud Bartels tábornok, a szövetség Katonai Bizottságának (MC) elnöke szombaton, a testület Romániában megrendezett ülése után.

A NATO legfontosabb katonapolitikai testülete évente háromszor ülésezik a vezérkari főnökök (katonai parancsnokok) szintjén: kétszer Brüsszelben és egyszer valamely tagállamban. Szombaton Nagyszebenben tanácskozott a 28 NATO-tagállam katonai parancsnoka.

“Kétségtelenül jelentős előrelépések történtek az Afganisztánnak nyújtott segítségnek köszönhetően. Az új NATO misszió nem egy újabb Nemzetközi Biztonsági Erő (ISAF) lesz más elnevezéssel. A célunk csak az: az afgánok megfelelő jártasságot szerezzenek ahhoz, hogy ne a NATO lássa el helyettük a biztonsági feladatokat” – mondta az MC elnöke.

A szövetség afganisztáni stratégiai ütemtervét a májusi chicagói NATO-csúcson fogadták el a tagországok állam- és kormányfői. Barack Obama amerikai elnök akkori bejelentése szerint a NATO harcoló alakulatai 2014 végéig távoznak Afganisztánból.

Ezzel párhuzamosan az afgán erőket 2015 végéig 352 ezer főre akarják felduzzasztani, majd később ezt a létszámot takarékossági megfontolásokból 230 ezerre csökkentenék.

A NATO-n belül vitát okozott az Afganisztánból való távozás időpontja, miután Franciaország idén tavasszal bejelentette, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, már idén megkezdi csapatai kivonását.

A nagyszebeni tanácskozást követő sajtóértekezleten Stefan Danila tábornok, a román hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy Románia jövő év közepétől – a szövetségesekkel együtt –  fokozatosan kezdi meg egységei kivonását Afganisztánból, az “együtt be, együtt ki” elv alapján.

Traian Basescu román államfő idén májusban azt mondta: Románia 1040 katonával vesz részt az ISAF-ban, és 76 csendőr kiképző tisztje segíti az afgán erők felkészítését.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »