Putyin kész együttműködni, akárkit is választanak

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kész együtt dolgozni Mitt Romney-val, amennyiben ő nyerné a novemberi választást, de hozzátette, hogy a két ország kapcsolata leginkább az amerikai féltől fog függeni.

Az orosz Russia Today televíziós csatorna interjújában szegezték Putyinnak a kérdést, hogy képes volna-e együttműködni Romneyval a megválasztása esetén, mire ő mosolyogva ennyit felelt: „Igen, bárkit is választ az amerikai nép.” Továbbá kiemelte, hogy az együttműködés hatékonysága az amerikai partneren fog múlni, éreztetve ezzel, hogy szerinte az esetleges vezetőváltás egészen más alapokra helyezheti a kapcsolatot.

A Moszkva és Washington közötti viszonyt súlyosan visszavetette Oroszország 2008-as háborúja a nyugatbarát Grúziával. Ezután Obama rendezte a kérdést a ciklusa elején, majd 2010-ben aláírtak egy nukleáris fegyverzetkorlátozásról szóló szerződést az akkori orosz elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel.

Mitt Romney múlt hónapban a republikánus jelölőgyűlésen, amikor hivatalosan is ő lett a párt egyetlen elnökjelöltje, Obama elnök Moszkva felé folytatott politikáját túl puhának bélyegezte. Megválasztása esetén „kevesebb rugalmasságot és több gerincet” ígér Oroszország felé.

Putyin külpolitikai rendelete, melyet májusban, nem sokkal beiktatása után adott ki, kimondja, hogy Moszkva valódi stratégiai kooperációt kíván kialakítani Washingtonnal egy magasabb szinten, egyenlő félként, de nem fogja tolerálni a saját ügyeibe a külső beavatkozást.

Az orosz elnök kormányalakítási teendőire hivatkozva távol maradt a májusi G8 csúcstól, melynek házigazdája Barack Obama volt. Az amerikai elnök pedig a jelenleg zajló, Putyin-szervezte APEC-találkozót hagyja ki – a Fehér Ház tagadta azt a feltételezést, hogy ezzel üzenni kívántak volna az orosz félnek. (A találkozón Hillary Clinton külügyminiszter képviseli az USA-t.)

Bernáth Márk

Friss hírek