Zavargásba fordult a fesztivál

Zavargásba torkollt egy kurd nemzetiségi kulturális fesztivál a németországi Baden-Württemberg tartományban fekvő Mannheimban, az összecsapásban megsérült 80 rendőr. A tartományi belügyminiszter vasárnap elítélte az előző nap történteket és a rendbontók szigorú felelősségre vonását ígérte.

A fesztiválra szerte Európából 40 ezer kurd érkezett Mannheimba. Az indulatok szombaton délután szabadultak el, a randalírozók megrongáltak 13 rendőrségi járművet és kövekkel, üvegekkel dobálták meg az egyenruhásokat. Volt, aki vasrúddal támadt a rendőrökre, akik csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a tömeget. Szombat estig összesen 31 személyt vettek őrizetbe, és lefoglaltak egyebek között késeket, illetve betiltott kurd szervezetek jelképeivel ellátott zászlókat és trikókat. 

Reinhold Gall tartományi belügyminiszter vasárnapi nyilatkozata szerint a tömeg minden ok nélkül fordult a rendfenntartók ellen. „Jogállamban ez megengedhetetlen” – mondta a miniszter. 

A rendőrök szakszervezete (GdP) is elítélte a zavargást. Az érdekképviselet hangsúlyozta: a politikusoknak gondoskodni kell arról, hogy többé ne tarthasson senki hasonló rendezvényt. 

A rendőrök sérüléseinek többségét a rájuk dobált kövek, üvegek okozták, de a megsérült nyolcvan rendőr között van olyan is, akit törött bordával ápolnak kórházban. 

A fesztivált az idén huszadik alkalommal rendezte meg a németországi kurdok szervezeteit összefogó szövetség (YEK-KOM). A szervezet szerint a korábbi fesztiválok mind békésen zajlottak le.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »