Kormányátalakítás Mianmarban

Thein Szein, Mianmar elnöke nemrég jelentős kormányátalakítási intézkedéseket jelentett be honlapján, ezzel is igazolva reformintézkedéseinek komolyságát.

Thein Szein, Mianmar elnöke nemrég jelentős kormányátalakítási intézkedéseket jelentett be honlapján, ezzel is igazolva reformintézkedéseinek komolyságát. A hírek szerint a 29 vezető miniszter közül már kilencen hagyták el a kormányt, és további váltások is napirenden vannak. 

A személycsere érintettjei között van a tájékoztatási miniszter, az ipari miniszter, a nemzeti tervezési miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter posztja is. A BBC információi szerint az új tájékoztatási miniszter, Aung Kyi elődjénél mérsékeltebb, elismertségét az akkoriban még házi őrizetben lévő ellenzéki vezető, Ang Szan Szú Kji és a hadsereg közötti sikeres közvetítésének köszönheti. A most kinevezett vasútért felelős miniszter, Aung Min korábban béketárgyalásokat vezetett az elidegenedett kisebbségi csoportokkal. A legtöbb etnikai csoporttal sikerült tűzszünetet kötni, viszont a kachinok folytatják fegyveres küzdelmüket a hadsereggel. Az új ipari miniszter, U Soe Thein komoly erőfeszítéseket tesz a külföldi tőke és befektetések Mianmarba vonzására, ennek elősegítésére speciális gazdasági övezeteket hozott létre.

Thein Szein hivatalba lépése óta a mostani számít a legnagyobb átalakításnak a kormányon belül. Az új miniszterek az elnök legfőbb bizalmasai közül kerültek ki, ami annak a jele lehet, hogy az elnöki hatalom központosítása van folyamatban az eddig a parlamentben és a teljes politikai rendszerben is túlnyomó többségben lévő katonasággal szemben. A kormányátalakításról szóló hivatalos bejelentés az elnök honlapján jelent meg burmai nyelven, rövid és lényegre törő volt, indoklással nem szolgált. Szakértők szerint a mostani változtatások tartósak lesznek és az elnök pozíciójának megerősítését szolgálják, amivel a további reformok megvalósíthatóvá válnak. 

Pallos Judit

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »