Kormányátalakítás Mianmarban

Thein Szein, Mianmar elnöke nemrég jelentős kormányátalakítási intézkedéseket jelentett be honlapján, ezzel is igazolva reformintézkedéseinek komolyságát.

Thein Szein, Mianmar elnöke nemrég jelentős kormányátalakítási intézkedéseket jelentett be honlapján, ezzel is igazolva reformintézkedéseinek komolyságát. A hírek szerint a 29 vezető miniszter közül már kilencen hagyták el a kormányt, és további váltások is napirenden vannak. 

A személycsere érintettjei között van a tájékoztatási miniszter, az ipari miniszter, a nemzeti tervezési miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter posztja is. A BBC információi szerint az új tájékoztatási miniszter, Aung Kyi elődjénél mérsékeltebb, elismertségét az akkoriban még házi őrizetben lévő ellenzéki vezető, Ang Szan Szú Kji és a hadsereg közötti sikeres közvetítésének köszönheti. A most kinevezett vasútért felelős miniszter, Aung Min korábban béketárgyalásokat vezetett az elidegenedett kisebbségi csoportokkal. A legtöbb etnikai csoporttal sikerült tűzszünetet kötni, viszont a kachinok folytatják fegyveres küzdelmüket a hadsereggel. Az új ipari miniszter, U Soe Thein komoly erőfeszítéseket tesz a külföldi tőke és befektetések Mianmarba vonzására, ennek elősegítésére speciális gazdasági övezeteket hozott létre.

Thein Szein hivatalba lépése óta a mostani számít a legnagyobb átalakításnak a kormányon belül. Az új miniszterek az elnök legfőbb bizalmasai közül kerültek ki, ami annak a jele lehet, hogy az elnöki hatalom központosítása van folyamatban az eddig a parlamentben és a teljes politikai rendszerben is túlnyomó többségben lévő katonasággal szemben. A kormányátalakításról szóló hivatalos bejelentés az elnök honlapján jelent meg burmai nyelven, rövid és lényegre törő volt, indoklással nem szolgált. Szakértők szerint a mostani változtatások tartósak lesznek és az elnök pozíciójának megerősítését szolgálják, amivel a további reformok megvalósíthatóvá válnak. 

Pallos Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »