UNESCO-védelmet kap-e a péterváradi vár?

A péterváradi várról elkészült legújabb tanulmány lehetővé teszi, hogy a középkori épület az UNESCO világörökségének a részét képezze.

A tanulmányban többek között megjelölték meddig terjednek a péterváradi vár falai, épületei. Így elhárult az utolsó nagy akadály is a kimagaslóan fontos nemzeti kulturális javak közé való besorolás elől, amelynek köszönhetően könnyebben juthat európai pénzügyi forrásokhoz, több alapítványnál pályázhat. Ez nem azt jelenti, hogy a péterváradi vár nemsokára az UNESCO védelme alá kerül, de az biztos, hogy ez nagy lépésnek számít ebben az irányban – mondta Slobodanka Bajić, a Városi Műemlékvédő Intézet szakmunkatársa.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében minden évben készül egy ideiglenes lista azokról a javakról, amelyeket az UNESCO védelme alá szeretnének helyezni. Ezekről a listákról a tagországok csak egyet ajánlhatnak az UNESCO-nak. Szerbia egy éve rendelkezik ideiglenes listával, a péterváradi vár még nem került rá. A várak közül csupán a bácsi és szendrői (smederevói) vár került a listára.

Magyar Szó

Friss hírek