PNL-es voksmaffia Erdélyben

Marius Nicoară szenátort, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei szervezetének elnökét is kihallgatta tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a Traian Băsescu államfő menesztésének témájában megrendezett, július 29-i népszavazás során elkövetett bűncselekmények ügyében – írja a Krónika.

A kormánypárti szenátor közölte: tanúként idézték be, de meggyőződésének adott hangot, hogy pártja nem követett el viszszaélést, és az ügyészek politikai alapon indítottak nyomozást az alakulat több vezető politikusa ellen, „hogy bebizonyítsák, nem is szavaztak olyan sokan Băsescu ellen”.

Az ügyben szintén tegnap hallgatták ki Steluţa Cătăniciut, a PNL kolozsvári városi tanácsosát, aki a párt megyei kampányfőnöke volt a referendum előtt.

A DNA augusztus 20-án – szintén tanúként – kihallgatta a Kolozs Megyei Tanács elnökét, Horia Uioreanut, a párt megyei szervezetének alelnökét is. Mint arról beszámoltunk, a DNA már korábban bűnvádi eljárást indított az ügyben Teodor Atanasiu volt védelmi miniszter, a PNL Fehér megyei szervezetének elnöke, Dumitru Samson, Corneliu Dobriţoiu jelenlegi védelmi miniszter mostohafia és négy másik személy ellen választási csalás gyanúja miatt.

A gyanú szerint Atanasiu és Samson annak érdekében, hogy mozgósítsák a referendumon az erdélyi szavazópolgárokat, megállapodott egy őrző-védő cég munkatársával, Bogdan Cristian Măgureannal – aki egyben a kolozsvári alvilág egyik ismert alakja, és kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik különböző bűnszervezetek körében –, hogy az alvilági ismeretségeit kihasználva Fehér, Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód, Arad és Temes megye területén közreműködik abban, hogy a zömmel alacsony iskolázottságú polgárokat különböző anyagi vagy tárgyi juttatások ígéretével szavazásra bírják, és eljuttassák a szavazóhelyiségekbe.

Az ügyészek szerint a szavazni vitt embereknek szánt pénzösszeg egy részét Samson adta át Măgureannak, míg egy másik összeget Atanasiu egy másik vizsgált személynek, Gheorghe Grosunak. Emellett Samson ígéretet tett Măgureannak, hogy a különböző minisztériumokban meglévő befolyását felhasználva közreműködik abban, hogy annak biztonsági cége állami megrendelésekhez jusson. Măgurean egyébként a választások napján a PNL kolozsvári székházából irányította a műveleteket. Marius Nicoară szenátor azt mondta: Dumitru Samsont a PNL bukaresti központjából küldték ki, hogy figyelemmel kövesse, hogyan zajlik a referendum Kolozs megyében. Szerinte a párt székháza nyilvános hely, ahová bármely polgár betérhet, ezért nem igazoltattak senkit, aki Samsonnal együtt a székházban tartózkodott.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »