Hamis az észak-koreai enyhülés?

Szakértők párhuzamot vontak az új észak-koreai diktátor egyedi stílusának országára és a közeljövőben megrendezésre kerülő dél-koreai elnökválasztásra gyakorolt hatása között. Szerintük a Phenjanban történtek erőteljesen befolyásolhatják, hogy a dél-koreai választók kire adják majd voksukat. Ugyanakkor sokan arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre még korai lenne észak-koreai enyhülésről beszélni, s a rezsim, bár a felszínen kissé szalonképesebbé vált, valójában ugyanolyan elnyomó, mint eddig.

Az utóbbi időben szinte naponta lehet az észak-koreai történésekről hallani, ami Kim Dzsongil vezetése alatt egyáltalán nem volt jellemző. Ő vezette be a totálisan központosított államot, a hadsereget előnyben részesítő politikát, népétől abszolút engedelmességet várt el, magánéletét teljes titokban tartotta, országát igyekezett minél teljesebb mértékben elzárni bármiféle külföldi befolyástól. Fia, Kim Dzsongun stílusa azonban a jelek szerint merőben eltér apjáétől, sokak szerint habitusa inkább nagyapjára, Kim Ir Szenére hajaz. Szakértők szerint a legifjabb Kim rezsimjének szalonképesebb hangneme a közelgő dél-koreai elnökválasztásra is hatással lehet.

„Kim Dzsongun döntései nemcsak hazájának, hanem régi nagy ellenségének, Dél-Koreának életére is hatással vannak. Ha ugyanis északon rideg, szigorú, keményvonalas politika az uralkodó, az délen a konzervatív erők malmára hajthatja a vizet. Viszont ha Phenjanból a politikai változások szele fúj, az Szöulban a baloldalnak kedvezhet. Az ifjú vezető megfigyelések szerint igyekszik befolyása alá vonni a dél-koreai választókat” – vélekedett Ahn Csanil, egy Észak-Koreával foglalkozó kutatóintézet igazgatója.

A tudósnak akár igaza is lehet, hiszen a Phenjanból kiszivárgó információmorzsák, illetve a vezető egyes cselekedetei arra engednek következtetni, hogy az országban fokozatos politikai és gazdasági nyitás kezdődhet. A huszonéves, tapasztalatlan észak-koreai vezér hatalomra kerülése óta igyekszik pozitív fényben feltüntetni magát, tömegeket lelkesítő beszédeket tart, gesztikulál, felesége oldalán számos állami rendezvényen vesz részt, mosolyog, gyermekekkel veszi körbe magát, sőt amerikai stílusú előadás szervezését engedélyezte Walt Disney figurák főszereplésével. 

A Foreign Policy amerikai világpolitikai magazin egyik elemzése szerint számos jel mutat az északi országban fokozatosan bekövetkező enyhülés irányába: Li Jongho tábornok, egykori vezérkari főnök hatalomból való eltávolítása; Kim áprilisi beszéde, amelyben egyebek mellett elhangzott, hogy a gazdasági változás elősegítheti az élelmiszerhiány csökkenését; 200 észak-koreai hivatalnok, valamint több ezer varrónő, szerelő és technikus Kínába küldése az ottani viszonyok minél jobb megismerése céljából. Kim Dzsongun még azt is engedélyezte, hogy a nők is viselhessenek nadrágot nyilvános eseményeken. 

A külföldi média a vezér legutóbbi lépéseit a nyitás jeleként aposztrofálja, de az ország a határ mentén továbbra is harckészültségben tartja hatalmas méretű hadseregét. A Phenjanból érkező folyamatos katonai fenyegetés ellenére – amelynek egyik példája a 2010-ben 50 dél-koreai halálával végződő észak-koreai támadás – az ifjú vezetőt barátságos, nemzetével törődő államfőként ábrázolja a phenjani média, ami főleg a fiatal dél-koreaiak szemében csökkenti az ellenséges érzelmeket északi szomszédjukkal szemben. Szakértők azonban óva intik Szöult a biztonsági intézkedések lazításától. Ahn Csanil vélekedése szerint az észak igyekszik számára kedvező környezetet teremteni a délen decemberben esedékes választások előtt. Előrejelzések szerint leginkább a fiatal dél-koreaiak lehetnek fogékonyak az északon zajló esetleges változásokra.

Vannak azonban olyan szakértők, akik nem szerint Phenjan nem akarja befolyásolni a dél-koreai elnökválasztást. Li Csovon, a Csang Szang Egyetem professzora szerint Kimnek sem kapacitása, sem ideje nincs arra, hogy a dél-koreai történésekkel foglalkozzon, mivel jelenleg hatalma legitimitásának megerősítésével van elfoglalva. 

Sokan arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes jelek szerint a legifjabb Kim stílusváltása mögött egyelőre nincsenek valódi változástok. Az észak-koreai hadsereg továbbra is magas fokú hadi készültségben áll, sőt áprilisban az ország alkotmányát is módosították: törvénybe foglalták ugyanis atomhatalmiságukat. Phenjan idei rakétakilövési kísérlete miatt még Kína, eddigi egyetlen szövetségese is fokozatosan elfordulni látszik tőle. A Foreign Policy elemzése szerint a felszín alatt az ország továbbra is ugyanolyan elnyomó a tömegekkel szemben, mint korábban. A kényszermunkatáborok – amelyek létét Phenjan természetesen tagadja, viszont műholdfelvételeken egyértelműen látszanak  –  még mindig tömve vannak, egyes becslések szerint 200 ezer rabot tartanak fogva brutális körülmények között. A táborókból megszökött foglyok beszámolóiból tudható, hogy sokukat besúgóként is alkalmazták, akik kényszer hatására akár saját családtagjukat is beárulták. A raboknak megfélemlítés és büntetés gyanánt gyakran végig kell nézniük kivégzéseket. Jellemző ezekre a börtönökre, hogy lakóik között vannak olyanok is, akik már itt születtek, és halálukig nem ismerik meg a külvilágot. 

A brutális diktatúra létezését azonban elődeit követve a fiatal vezető is tagadja, ahogy azt is, hogy az emberi jogok semmibevételével kormányozna. A hivatalos észak-koreai közlés szerint Phenjan a közeljövőben nem tervez eltérni az eddig jól bevált vezetési stílustól, továbbra is a „hadsereg az első” elvét követik, sem gazdasági, sem politikai nyitás nem várható. A Koreai-félsziget északi állama által kiadott nyilatkozatok kimondták, hogy fölösleges reformokat várni az új phenjani vezető alatt. A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül figyelmeztették Dél-Koreát, valamint „ostoba álmodozásnak” minősítették a legutóbbi phenjani bejelentéseket övező szöuli reményeket. A Bizottság Korea Békés Újraegyesítéséért elnevezésű szervezet szóvivője hangsúlyozta: „Észak-Korea politikájában a legcsekélyebb változás sem várható.”

Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »