Nagyok a hiányosságok a lengyel lakosság átlagműveltségében

Legalábbis erre engednek következtetni a spanyol BBVA Alapítvány felmérésének az adatai, melyek szerint az olasz és spanyol lakosság mellett a lengyelek körében a legelterjedtebbek a tudományos tévhitek.

Az alapítvány Európa 10 államában és az USA-ban végzett 16 ezer, véletlenszerűen kiválasztott fő részvétel végzett felméréseket annak érdekében, hogy megállapítsa: mennyire rendelkeznek a megkérdezettek alapvető tudományos ismeretekkel. Lengyelországban az alapítvány felkérésére, a TNS közvélemény kutató cég vállalta a felmérés elvégzését, melynek eredménye nagy visszhangot váltott ki a lengyel médiában. Kiderült ugyanis, hogy számos – mára már alapvetően közismertnek tartott – tudományos kérdéssel sem voltak a válaszadók tisztában.

A 22 feltett kérdés – melyekre egy helyes és egy rossz válaszlehetőség létezett – közül többre minden második megkérdezett rosszul válaszolt. Például a válaszadók több mint fele szerint a paradicsomban csak akkor találhatóak meg gének, ha azokat korábban laboratóriumi körülmények között genetikailag módosították. Szintén aggodalomra adhatnak okot olyan válaszok, melyek szerint a lézerek működés közben hangokat bocsájtanak ki (megkérdezettek 38%-a), illetve melyek egyetértenek azzal az állítással, hogy bolygónkon egyszerre éltek értelmes emberek és dinoszauruszok (a válaszadók 52%-a vélte így).

Míg Dániában, Hollandiában és Németországban a felmérésben résztvevők több mint fele jó választ adott meg legalább 16 kérdésre a 22-ből, addig Lengyelországban csak minden negyedik válaszadó érte el ezt a szintet. Emellett a szabadidejükben a lengyeleknek (hasonlóan az olaszokhoz) csak a 15%-a jár múzeumokba, jóval lemaradva a többi nemzettől.

Mindenesetre számos lengyel publicista szerint komoly lépésekre van szükség a társadalom műveltségi szintjének az előmozdítására, hiszen hiába tudja a megkérdezettek 93%-a azt, hogy a Föld a Nap körül mozog, mikor pár kérdéssel később már 46%-uk egyetért azzal, hogy az üvegházhatásért a nukleáris energia a felelős, valamint azzal, hogy a Nap csak fehér színű fényt bocsájt ki (40%).

Egy dolog biztos, a lassan végét érő nyári szünet utolsó napjaiban van min gondolkodniuk az oktatásban dolgozóknak, hiszen a szülők mellett az ő feladatuk lesz egy, a világ mindennapi működését jobban megértő generáció felnevelése.    

Dobrowiecki Péter

Friss hírek